Perimetrul de securitate la moastele Sfintei Parascheva, asigurat de 500 de jandarmi. Vezi pe ce traseu va fi culoarul unic pentru pelerini

0
63
Pelerini asteapta sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi, joi, 11 octombrie 2012. La Iasi au fost aduse si moastele Sfantului Cuvios Teofil de la Manastirea Kitaev din Ucraina, acestea fiind asezate alaturi de moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva. LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

Jandarmeria va asigura măsurile specifice de ordine şi linişte publică pe timpul pelerinajului la Moaştele Sfintei Parascheva cu un efectiv de peste 500 de jandarmi.
În paralel cu acest eveniment religios se desfăşoară şi Sărbătorile Iaşului organizate de către Primăria Municipiului Iaşi – în perioada 01 – 31.10.2016.
Avându-se în vedere importanţa şi amploarea acestui eveniment pentru prevenirea aglomerărilor şi stărilor de disconfort, la fel ca şi anul trecut, se va institui un dispozitiv de ordine şi siguranţă publică complex, în scopul creării unor condiţii optime pentru desfăşurarea pelerinajului la Moaştele Sfintei Parascheva.
În acest sens, se va realiza pentru pelerini un culoar unic de acces, delimitat în mai multe tronsoane, pe traseul: Curtea Mitropoliei – curtea Institutului de Teologie – str. Cloşca – str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Ipsilanti – str. Sf. Andrei – str. Iancu Bacalu – Splai Bahlui.

Pentru prevenirea aglomerării traficului rutier şi blocajelor în zona culoarului unic, precum şi în zona catedralei, în baza dispoziţiei primarului Municipiului Iaşi, se va restricţiona traficul rutier pe următoarele artere: b-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Colonel Langa, str. Mitropoliei, str. Cloşca, str. Petru Movilă, str. Ipsilanti Vodă, str. Sfântul Andrei, str. Iancu Bacalu, str. Splai Bahlui Mal Stâng pe tronsonul Podul Roşu – Podul de Piatră.
Pe timpul desfăşurării manifestărilor precum şi a altor evenimente cu caracter religios din Curtea Mitropoliei pelerinajul la moaşte nu va fi oprit.
Protecţia culoarului unic se realizează prin dispozitive de blocare a traficului rutier şi pietonal pe străzile care converg şi la incidenţă cu acesta în scopul prevenirii actelor de tulburare a ordinii publice ca urmare a pătrunderii în mod necontrolat a unor grupuri de persoane .
Misiunea jandarmilor constă în asigurarea climatului de ordine pe timpul deplasării pelerinilor către locul de închinare, asigurarea deplasării rândului de pelerini, conducerea persoanelor cu probleme medicale către punctele de Cruce Roşie, prevenirea busculadelor, depistarea copiilor pierduţi şi identificarea părinţilor acestora, evitarea blocării drumurilor, prevenirea faptelor de natură infracţională şi contravenţională.

Pentru îndrumarea şi rezolvarea diferitelor probleme ale cetăţenilor şi pelerinilor, vor funcţiona două puncte de informare: Gara C.F.R. Iaşi şi pe b-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în zona intersecţiei cu str. Colonel Langa.

Avându-se în vedere durata mare de aşteptare a pelerinilor pentru a se închina la Sfintele Moaşte şi posibilitatea ca unele persoane să aibă probleme de natură medicală, Crucea Roşie – Filiala Judeţeană Iaşi va sprijini activitatea cu voluntari care vor interveni pentru acordarea primului ajutor; de asemenea, se va instala un cort de prim ajutor medical, ce va fi dotat cu paturi de campanie pentru nevoile de prima urgenta precum şi un punct fix de prim ajutor amplasat în incinta Centrului Militar Zonal Iaşi de pe strada Mitropoliei.

 

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here