A murit Constantin Leonard, fostul prim-secretar PCR al Iaşului

0
75

Un fost şef al judeţului a încetat din viaţă. Leonard Constantin, fost prim-secretar al Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român, funcţie aproximativ echivalentă cu cea actuală de prefect, a decedat la 80 de ani. Potrivit Ziarului de Iasi, Leonard Constantin a condus judeţul în perioada 1980-1986, îndeplinind totodată funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean, echivalentul dinainte de 1989 al Consiliului Judeţean. Leonard Constantin a fost şi membru supleant al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR, fiind ales în 1985 ca deputat în Marea Adunare Naţională, Parlamentul din acea vreme.

În 1986, Constantin a fost mutat la Arad, ca prim-vicepreşedinte al Comitetului Judeţean PCR, şi la Alexandria, ca vicepreşedinte al Consiliului Popular al judeţului Teleorman. În pofida funcţiilor deţinute în nomenclatura PCR, Leonard Constantin a fost desemnat membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, primul Parlament de după 1989. La începutul anilor ’90, Leonard Constantin a lucrat la Camera de Comerţ şi Industrie Alexandria.

În 2002, fostul prim-secretar de partid a solicitat Primăriei acordarea unei locuinţe sociale, invocând faptul că urma să fie evacuat din casa pe care o ocupa în Alexandria. Propunerea a fost avansată de primarul Constantin Simirad spre aprobare Consiliului Local, fiind însă respinsă. Leonard Constantin s-a întors totuşi în Iaşi, ducând o viaţă retrasă, alături de fiica şi nepotul său.

Într-un scurt interviu acordat după întoarcerea la Iaşi, Constantin Leonard afirma că în cei şase ani cât a condus judeţul în municipiu au fost construite 36.000 de apartamente, în cartierele Alexandru, Nicolina şi Frumoasa, adică o treime din cele existente în întreg oraşul. De asemenea, în aceeaşi perioadă a fost amenajat Campusul studenţesc “Tudor Vladimirescu”, au fost ridicate facultăţile de pe malul Bahluiului, fostul Teatru de Vară şi fostul patinoar, Teatrul “Luceafărul” sau baza nautică de la Dorobanţi. Înmormântarea va avea loc mâine, la ora 15, la Cimitirul „Eternitatea“. Corpul neînsufleţit se află depus la capela cimitirului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here