A murit Fidel Castro, o legendă a Cubei şi un personaj foarte controversat

0
65

Fidel Castro, fostul preşedinte al Cubei, a murit. Acesta avea 90 de ani şi grave probleme de sănătate care l-au şi determinat să demisioneze din funcţia de preşedinte al Cubei în anul 2008.

Anunţul morţii lui Fidel Castro a fost făcut sâmbătă dimineaţa, la televiziunea de stat din Cuba, de fratele acestuia, Raul Castro: “Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29″ (sâmbătă, 5.29, ora României)”.

Fidel Castro a condus Cuba timp de cinci decenii, din 2008, în urma demisiei sale, fiind urmat la conducere de fratele său Raul Castro.

Politician revoluţionar marxist-leninist, Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008. În 2008, i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro. Deşi retras din viaţa publică, Fidel Castro rămâne o sursă de inspiraţie pentru nucleul dur al Administraţiei socialiste de la Havana.

“Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu”, scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC.

“Fidel Castro şi-a petrecut o mare parte a vieţii în centrul atenţiei şi în tensiune, supravieţuind cinci decenii comploturilor şi tentativelor de asasinat”, scria CNN, în 13 aug 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani de către Fidel Castro.

În luna aprilie, într-o rară apariţie publică, Fidel Castro declara: “În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi”.

Deşi retras din viaţa publică, Fidel Castro a rămas o sursă de inspiraţie pentru nucleul dur al Administraţiei socialiste de la Havana, condusă de fratele său, Raul Castro.

Autorităţile cubaneze au susţinut că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here