A murit inginerul Dorian Geba, ultimul restaurator de tramvaie vechi din Moldova

0
65

Iasul a mai saracit cu inca un om de valoare al acestei  urbe. Inginerul Dorian Geba (foto Ziarul de Iasi), ultimul restaurator de tramvaie vechi s-a stins in cursul zilei de ieri. De numele restauratorului Geba se leaga o parte din istoria Iasului, “o istorie ce are în prim plan acest popular mijloc de transport ce cutreieră mahalalele Iaşului încă de acum circa 100 de ani”.

Odata cu pensionarea lui Dorian Geba, in vara anului 2014, conducerea de atunci a ATP Iasi a dispus si inchiderea Compartimentului Rerstaurare al RATP.  Activitatea coordonată de inginerul Geba a adus regiei aproape un milion de euro, în ultimii ani

Primul tramvai restaurat de Dorian Geba este cel cu numărul 1 AEG, care circulă, traversând Iaşii de la sud la nord, în zilele de sâmbătă şi duminică. Este reconstituirea fidelă a celui dintâi tramvai electric care a circulat în capitala Moldovei la finele secolului al XIX-lea, mai exact în 1898. A urmat restaurarea unui tramvai-măturătoare, aproape la fel de vechi, care este folosit câteodată iarna, pentru a curăţa liniile de zăpadă. În 1998 Regia Autonomă de Transport Iaşi a încheiat un contract cu Muzeul Mariazell, de lângă Viena, care a trimis la Iaşi, pentru a fi restaurate, nu mai puţiun de 9 tramvaie ce au circulat cândva la Salzburg, Viena şi St. Polen, cele mai multe – 6 – în capitala Austriei.

Tramvaiele restaurate la Iaşi de echipa lu Dorian Geba nu au fost doar simple exponate de muzeu, ci vhicule folosite in mod current in marile capital ale Europei, ele facand curse pentru turiştii care doresc să se plimbe în vehicule de epocă, îndeosebi pe traseul dintre Muzeul Mariazell şi Lacul Laufh See, într-una dintre cele mai pitoreşti şi mai frecventate de turişti zone ale Vienei.

Marius GAVRILESCU                                                                                                                             

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

72 + = 82