A murit Victor Socaciu. Celebrul artist avea 68 de ani

0
55

Victor Socaciu a murit luni. Celebrul artist avea mai multe probleme de sănătate. De altfel, în trecut Socaciu a suferit un transplant de rinichi. Informaţia a fost confirmată de Marina Almăşan, dar şi de fiica cântăreţului. Socaciu nu a fost doar muzician şi prezentator, ci şi om politic şi diplomat, în perioada 2008-2017.
Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieţii sale. Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume. Îi vor şi NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au preţuit muzica. Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde îţi doresc să-ţi găseşti pacea şi liniştea. 😢 Fiul nostru, Victor Socaciu, va continua să-ţi poarte numele. Şi, dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viaţă, alături de mine, de aici , de pe pământ…”, este mesajul postat pe o reţea socială de Marina Almăşan.
Şi fiica artistului a postat online un mesaj: „O inimă mare a încetat să mai bată. Un suflet nobil s-a ridicat la cer. Anunţăm cu nemărginită durere stingerea din viaţă a celui care a fost soţ, tată, bunic, un artist de geniu şi un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu. Dumnezeu să-l primească în Împăraţia Sa alături de cei drepţi!”.
În luna aprilie, Victor Socaciu a fost internat în spital, fiind diagnosticat cu COVID-19. Cu câteva zile înainte de a fi diagnosticat şi internat, Victor Socaciu participase la un festival de folk care s-a desfăşurat în mare parte online.
Victor Socaciu a avut un mandat de deputat în Parlamentul României, fiind ales pe listele PSD, în 2008. La doi ani de la terminarea mandatului de deputat, Victor Socaciu a fost numit de Guvernul Ponta consul general la Montreal (Canada). Acesta a fost rechemat acasă în 2017.
Cântăreţ, compozitor, prezentator TV şi politician, cariera lui Victor Socaciu se întinde pe mai bine de 50 de ani Victor Socaciu, fost realizator de televiziune şi parlamentar, s-a născut pe 14 ianuarie 1953, la Braşov. A început să cânte cu grupul Zodiac, când se afla încă în şcoală. Primul concert susţinut cu trupa a avut loc în 1970. A urmat cursuri de chitară clasică la Şcoala populară de artă, iar în 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanică, scrie News.ro.
În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981 – „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume şi compilaţii.
A compus muzică pentru spectacole de teatru, la Braşov şi Târgu Mureş, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”. A participat în mai multe rânduri la festivalul de la Mamaia şi a susţinut turnee în URSS, China, Germania, dar şi SUA şi Anglia. În perioada 1997 – 1999, a realizat şi produs emisiuni la TVR şi Naţional TV.
A fost deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008 – 2012, ales pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.
Premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc oferit de Ministerul Culturii i-a revenit în 2002. Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu, pe 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”. La finalul lunii martie, el a participat la festivalul „Om Bun”, a cărui a 30-a ediţie a avut loc, în mare parte, online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 27 = 33