Abuzurile primarului care a transformat Cotnariul intr-un SRL al Bisericii. Codrii Cotnariului, facuti plocon catre parohii

0
82

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost  pusa in posesie, gratuit,  cu 15 hectare de padure ce apartine unei familii din Cotnari. Aceeasi primarie condusa de Vasile Cretu, edil condamnat pentru abuz in serviciu pe o problema de fond funciar,  a pus in posesie cu suprafete ce cumuleaza cateva zeci de hectare de padure, mai multe parohii din judetul Iasi, cat si de peste Prut

Vasile Dolhescu scoate cu infrigurare dintr-o sacosa mai mute dosare cu colturile indoite de atata rasfoit, si ne intreaba neincrezator daca avem destul timp sa ascutam o istorisire despre realitatile crude ale justitiei pamantesti si divine, despre pamanturi care nu s-au mai intors niciodata catre cei care le-au muncit si stapanit cu sange si speranta, despre nedreptatea instantelor, administatiei locale si Bisericii.  In cele doua dosare imense sunt stranse ani de ura, de speranta, de lupta si dezamagiri.

Am o procura prin care o  reprezint pe mama mea de 93 de ani, dupa moartea tatalui meu. In joc sunt vreo 9 hectare de padure amplasate pe raza comunei Cotnari. Tatal meu, Dolhescu Neculai, a inceput cu cereri pe la Primariie imediat dupa Revolutie”, incepe sa spuna omul din fata noastra, care a ajuns sa albeasca prin instante pentru drepturile familiei sale.

Intr-o cerere facuta catre Primaria Cotnari la finele anuilor 90, Dolhescu Neculai revine asupra unei cereri facuta catre acelasi UAT in anul 1998, prin care solicita punerea in posesie cu o suprafata de 70 arii de padure situata in zona Luparia, din cele 9 hectare care reveneau in familie. „Mentionez ca aceasta suprafata provine ca mostenire de la defunctii Isac Constantin si Isac Vasile, bunic si tata”, se precizeaza in cerere.

Practic, ca si provenienta, o cota de 5 hectare de padure din cele 9 aflate pe rol au fost mostenite de Isac Constantin de la parintii lui, iar diferenta de 4 hectare a fost cumparata.

Padurea familiei Dolhescu, facuta cadou Mitropoliei Moldovei

Timp de 7 ani nu se intampla nimic, fapt pentru care Dolhescu Neculai revine cu o noua cerere la Primaria Cotnari. Este nevoie de intocmirea unui arbore genealogic al familiei Isac/Dolhescu pentru a demonstra angajatilor Primariei filiatia pana la Neculai Dolhescu, precum si actele de stare civila ale tuturor celor cuprinsi in acea schita de familie.

Toate aceste acte nu produc nicio schimbare in parcursul procesului de reimproprietarire a familiei Dolhescu. Mai mult, familia Dolhescu se pomeneste peste noapte ca padurea inaintasilor a trecut in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Se cer acte de la Primarie prin care sa se dovedeasca in baza a ce s-a facut acea improprietarire.

In Luparia, Mitropolia detine o padure cu acte in regula. Fata de acea padure, Mitropolia a facut o cerere la Primaria Cotnari prin care a cerut punerea in posesie cu alte 15 hectare de padure pe raza aceluiasi sat Luparia. Surpriza, insa – Primaria Cotnari nu numai ca se conformeaza solicitarii MMB, dar  ii dubleaza terenul solicitat cu inca 15 hectare de padure in care sunt cuprinse si cele 9 hectare de padure pentru care se lupta familai Dolhescu.

„Practic, primarul Cretu le-a dat toata padurea. Scarbit de aceasta intorsatura de situatie am cerut o audienta la IPS Teofan, imediat dupa inscaunarea lui la carma Mitropoliei. Teofan ia act de situatie si il cheama pe un consilier care imi da asigurari ca in 2-3 saptamani se rezolva treaba. Nu s-a intamplat nimic, asa ca am revenit la Mitropolie, unde am fost preluat de consilierul juridic Grigore care m-a trimis la o avocata pentru consultanta juridica, cu intelegerea ca va primi un hectar de padure daca castig. Mai mult, Grigore recunoaste fara sa vrea ca acea padure le-a fost data in afara legii. „Domnule Dolhascu, acum intre noi, daca Cretu iti dadea asa o suprafata de padure o refuzai?”, m-a intrebat Grigore.  Intre timp, un escroc de consilier de la Cotnari, ii contacteaza pe martorii care au recunoscut vecinatatile cu padurea familiei mele si ii pune sa semneze niste hartii prin care i-a mintit pe oameni ca semneaza ca sa ii dea padurea lui badia Neculai, adica lui tata. Oamenii au semnat, fara sa citeasca. Mai mult, in locul unuia dintre taranii care au fost martori a semnat altcineva”, sustine Vasile Dolhascu.  

Printre fostii proprietari ai acelei paduri se afla si celebra soprana Hariclea Darclee.

Lista padurilor date cate Biserica de catre Primaria Cotnari

Primaria Cotnari, prin primarul Vasile Cretu, nu este la primul act de donatie a unor paduri care fac obiectul unor cereri de restituire conform legilor propietatii, dar catre alti proprietari decat cei in drept. Potrivit unui document intrat in posesia AgoraPress, Primaria Cotnari a pus in posesie mai multe parohii cu suprafete insemnate de padure, parohii dispuse de pe malul Prutului si pana la granita cu judetele limitrofe. Printre acestea se numara Parohia Vladeni- 6 hectare padure pe raza comunei Cotnari, Parohia Victoria- 6 hectare, Parohia Luceni (comuna Victoria)- 7 hectare, Parohia Frasuleni- 7 hectare, Parohia Icuseni  (Judetul Botosani)– 7 hectare, Parohia Iacobeni- 7 hectare, Parohia Borsa (judetul Neamt)- 9 hectare, Parohia Trifesti- 7 hectare, Parohia Vladimirn (Republica Moldova) – 7 hectare. Reamintim faptul ca in anul 2016,  primarul Vasile Cretu a fost condamnat La o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Creţu era acuzat că a refuzat să retrocedeze o suprafaţă de 5.000 mp către o femeie din comună, teren pe care l-a dat în schimb Mănăstirii Neamţ fără ca sfântul locaş să fie îndreptăţit.

Radu SEICARU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here