Academicianul Teodor Dima va deveni Cetățean de Onoare al Iașului

0
69

Filosoful și logicianul Teodor Dima ar putea deveni Cetățean de Onoare al Municipiului Iași.

Născut la 5 noiembrie 1939, academicianul a devenit doctor în filosofie în anul 1973. Viața lui Teodor Dima este strâns legată de Iași, în special de Catedra de Istoria Filosofiei și Logică de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. A urcat toate treptele ierarhiei universitare până la aceea de profesor (1990 – 2009) în cadrul Facultății de Filosofie, al cărei decan a fost (1992 – 2000). În perioada 2000 – 2004 a ocupat funcția de cancelar general al Universității „Al. I. Cuza”.

Membru titular al Academiei Române din anul 2011, Dima a fost timp de 23 de ani director al Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane” al Academiei Române – Filiala Iași. Numele său este strâns legat și de comunitatea academică a Universităţii „Petre Andrei” din Iaṣi.

În paralel a desfășurat o bogată activitate publicistică, fiind totodată membru sau redactor-șef al numeroase colegii de redacție ale revistelor de specialitate din țară și străinătate. A participat la numeroase congrese și dezbateri internaționale, fiind invitat să conferenţieze în cadrul a peste 70 sesiuni ṣiinţifice naţionale și internaționale. A fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța, Universitatea din Pitești și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În 2007 a devenit Cetățean de Onoare al orașului natal, Brăila.

A încetat din viaţă la 1 ianuarie 2019 la Iaṣi, la vârsta de 79 ani.

Un proiect de hotărâre în acest sens va figura pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 31 octombrie.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here