Accesul în cimitirele din Iasi este restricționat. Pomenirea mortilor, interzisa prin ordonanta militara

0
61

În urma mai multor întrebări și solicitări primite de la ieșeni privind accesul în cimitirele din Municipiul Iași în timpul stării de urgență generate de pandemia COVID-19, conducerea Primăriei Municipiului Iași dorește să aducă o serie de precizări necesare pentru corecta informare a opiniei publice.

Accesul în cimitirele administrate de SC Servicii Publice SA este restricționat ca urmare a prevederilor articolului 1 din Ordonanța Militară nr. 3 din 24 martie 2020 a Ministerului Afacerilor Interne, articol prin care „se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței / gospodăriei” și se stabilesc și unele excepții, oferind și modelul de declarație pe proprie răspundere necesară în aceste situații. Printre cele nouă excepții nu se numără și deplasarea în cimitire, în scopuri religioase sau pentru întreținerea mormintelor.

În urma unor întrebări similare, și Grupul de Comunicare Strategică a prezentat duminică, 12 aprilie, răspunsuri oficiale la o serie de întrebări referitoare la situații punctuale privind respectarea măsurilor de distanțare socială, dar și pentru a veni în întâmpinarea situațiilor legate de sărbătorile pascale în contextul dificil din acest an. Astfel, la întrebarea: „Pot merge la cimitir în această perioadă pentru efectuarea ritualurilor creștine?”, Grupul de Comunicare Strategică răspunde: „Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare / cununie / botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență”.

Implicit, aceste restrictii se vor aplica si de Pastele Blajinilor, sarbatoarea prin care romanii isi pomenesc mortii in cimitire, prin slujbe de pomenire si pomene date de sufletele celor raposati.

Marius GAVRILESCU 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here