Administratia “baronului” Gontaru! După 32 de ani de la depunerea unei cereri de împroprietărire, o primărie face apel la răbdare, pentru că …nu s-a depășit termenul legal de soluționare

0
1175

Caz incredibil de incompetență administrativă într-o comună din județul Neamț! În anul 1991, un localnic din comuna Garcina depune la primărie o cerere pentru împroprietărire cu teren ce a aparținut CAP-ului. Pentru 1800 mp de pădure se eliberează titlul de proprietate, de abia în anul 2013, nu și pentru un teren de 1400 mp. În anul 1995, petentul decedează, iar lupta pentru reconstituirea dreptului de proprietate rămâne în sarcina moștenitorilor. După 3 decenii de la depunerea cererii, în anul 2021, administrația din Garcina, condusă de baronul local Gonțaru, le răspunde moștenitorilor că trebuie să mai aibă răbdare, că nu s-a depăsit niciun termen legal de eliberare a titlului de proprietate, cererea depusă în anul 1991 fiind și astăzi…în curs de soluționare.
În administrația românească timpul stă pe loc, petițiile sunt în curs de soluționare și după 3 decenii, timp în care petenții și moștenitorii acestora trec pe lumea cealaltă, iar terenurile revendicate în baza legilor proprietății fac picioare, prin diverse artificii administrative. Este și cazul lui Fermas Constantin, un localnic din comuna nemțeană Garcina, a cărei cerere de împroprietărire zace și acum nesoluționată prin birourile primăriei, la 32 de ani de la depunerea ei.
Istoricul acestei spețe nu este unul încâlcit, așa cum reușește de multe ori birocrația românească să aducă cazurile simple, ci mai degrabă hilar, într-o prezentare demnă de nenea Iancu. O petiție cu subiect și predicat, cu suprafețe de revendicat și titular de împroprietărit este depusă de către Constantin Sfermas și frații acestuia, în anul 1991 la Primăria comunei nemțele Garcina. Prin respectiva cerere se solicita emiterea titlurilor de proprietate pentru terenurile lăsate în CAP de către părinții acestora (Gheorghe și Maria Marghioala). Conform documentului, era vorba de 1400mp teren intravilan și 1800 mp pădure.
În anul 1995 părinții mei decedează. De abia în anul 2013, Primăria Garcina emite titlu pentru terenul de 1800 mp pădure. Nu mai realizează titlul și pentru cei 1400 mp teren intravilan din cererea depusă în 1991. În 2020, am întrebat la Primăria Garcina ce s-a întâmplat cu cererea depusă în 1991. Primăria a răspuns că cererea din 1991 este în curs de soluționare”, ne-a declarat Fermas C. Gheorghe, băiatul celui care a depus cererea în anul 1991.
După 30 de ani fac apel răbdare și promit că vor soluționa problema…în timp util
În anul 2021, la 30 de ani de la petiție, familia Fermas face plângere administrativă împotriva persoanei care nu a soluționat cererea depusa in 1991. Împotriva oricărei puteri de înțelegere, Gheorghe Fermas primește adresa nr 7390/03.11.2021 prin care primarul în funcție al comunei Garcina, Gonțaru Gavril Mihai, comunică faptul că nu s-a depășit niciun termen legal de soluționare a cererii depusă în 1991, dupa 30 de ani de la depunere, și face apel la înțelegerea și răbdarea lui Gheorghe Fermas, dând asigurări că cererea din anul 1991 se va solutiona… în timp util.
Un an mai târziu, Fermaș Gheorghe face o adresă către Primăria Garcina prin care cere lămuriri asupra termenului de soluționare și implicit a înțelesului sintagmei de “timp util”, dar nu primește niciun răspuns.
“În cursul acestui an, prin adresa 3353/22.05.2023, am întrebat din nou când vor soluționa cererea depusă în 1991. Încă astept răspuns. După cum vorbesc și aceste documente, abuzul este prezent în cazul Primăriei Garcina, abuz pentru care nu este tras nimeni la răspundere. Am făcut plângeri penale și nu au început nici o urmărire penală pentru faptele semnalate. Organele de cercetare penală țin plângerile în sertare și așteaptă să intervină prescripția pentru faptele reclamate”, a conchis Gheorghe Fermas.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here