Adormirea Maicii Domnului – Sfanta Maria Mare: traditii si obiceiuri

0
62

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august.

Adormirea Maicii Domnului, sărbatoare cunoscută și sub numele de Sfânta Maria, are loc pe 15 august și este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii din întreaga lume. Pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfântă Maria Mare nu se spune “La mulţi ani” celor care poartă numele sfintei. Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului se referă la moartea și înălțarea Ei cu trupul la cer, eveniment despre care nu se găsesc relatări în Sfintele Evanghelii ci doar în tradițiile Bisericii. Evenimentul înălțării Maicii Domnului la cer este tratat de cei patru părinți orientali – Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului și Sfântul Ioan Damaschin.

Tradiţii şi obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Începând cu 15 august se pot face din nou programări de nunți în Biserică, până în luna noiembrie, atunci când începe Postul Crăciunului. Totodată, oamenii lucrează mai intens decât în toate lunile de vară până pe 8 septembrie, la Sfânta Maria Mică, pentru ca roadele toamnei să fie mai bogate.

Femeile merg la biserică pentru a pomeni morții, rugându-se pentru ei. Acestea trebuie să ducă obiecte de casa preotului pentru a le sfinti, dar si vinul si mancarea pe care le vor da la pomana mortului.

De asemenea, în această zi de sărbătoare, orice floare culeasa de pe camp sau de langa orice sant banal capata puteri tamaduitoare daca este pusa la o icoana cu Maica Sfanta. Mai mult, daca in preajma acestei sarbatori infloresc trandafirii, vom avea o toamna lunga si calduroasa. O alta traditie este ca barbatii nu trebuie sa se scalde in ape curgatoare daca doresc sa aiba o soarta linistita.

În toate casele, usa de la intrare trebuie sa fie deschisa pe parcursul intregii zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele credinciosilor, pentru a le binecuvanta. Traditia mai spune ca ziua de 15 august este cea mai indicata pentru angajarea paznicilor la vii.

Ziua Sfintei Maria este ultima în care se mai pot aduna plante de leac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 5 = 1