AEP a început verificarea afișelor cu publicitate politică. Unde puteți trimite sesizările

0
59

Autoritatea Electorală Permanentă a anunță că a început controale în București și în alte orașe din țară pentru a verifica legalitatea finanțării materialelor de publicitate politică. „AEP a demarat deja controale la nivelul municipiului București și al altor orașe din țară, pentru a verifica legalitatea finanțării materialelor de publicitate politică, unele dintre acestea fiind amplasate încă de la sfârșitul anului trecut. Rezultatele controalelor, în măsura în care se constată nereguli, vor fi făcute publice pe site-ul AEP”, anunță Autoritatea, printr-o postare pe pagina de Facebook.
AEP a făcut apel la cetățeni, pentru implicare materializată “în sesizări privind materialele de publicitate politică expuse în această perioadă. Astfel de sesizări, în măsura în care sunt însoțite de fotografii, sunt foarte utile pentru identificarea cheltuielilor partidelor politice și verificarea legalității acestora. Sesizările dumneavoastră și fotografiile aferente pot fi transmise la adresa de e-mail: office@roaep.ro sau office.sg@roaep.ro”.
Potrivit Constituției, partidele politice „contribuie la definirea şi la exprimarea voinței politice a cetățenilor”. Aceasta este concretizată prin acțiuni de promovare a programului, a ideilor și a agendei partidelor politice în forme și prin instrumente diferite. Aceste activități au fost împărțite de legiuitor în două mari categorii: acțiuni de publicitate sau promovare politică, care se desfășoară înaintea stabilirii oficiale a datei alegerilor, și acțiuni de publicitate sau promovare electorală, care se desfășoară în perioada dintre stabilirea oficială a datei alegerilor și anunțarea oficială a rezultatelor alegerilor.
Acțiunile preelectorale de publicitate sau promovare politică sunt reglementate de legislația în materia publicității, aplicabilă tuturor entităților, cum ar fi, de exemplu, Legea nr. 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, cu modificările şi completările ulterioare. În această situație, amplasarea materialelor de publicitate politică este condiționată, după caz, de avizele sau autorizațiile emise de autoritățile locale, precizează AEP. Acțiunile de publicitate sau promovare electorală sunt reglementate de legislația electorală care conține reguli stricte referitoare la formatul materialelor de propagandă electorală, locul în care acestea pot fi amplasate și competența birourilor electorale de circumscripție privind modul de desfășurare a campaniei electorale. Prin urmare, legislația electorală se aplică numai acțiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali după anunțarea oficială a datei alegerilor.
În ceea ce privește publicitatea politică și publicitatea electorală, competențele AEP se referă strict la controlul legalității finanțării acestora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

47 − 39 =