Afaceri de succes din mușchi stabilizați și trandafiri criogenaţi

0
65

Alexandru Marian Fodor și Andra Emilia Botezat, masteranzi ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, au pus bazele unei afaceri de succes încă din anii studenției. Proiectul ”BucoVerdi” a luat naștere în anul 2019 la inițiativa celor doi tineri studenți bucovineni, iar acum aceștia au solicitări atât pentru amenajări interioare și exterioare ale pensiunilor din județul Suceava, cât și pentru aranjamente cu trandafiri criogenați și tablouri – portret cu licheni stabilizați.

Tinerii antreprenori au ales să lucreze sub același nume, dar pe direcții diferite. Dacă Emilia se ocupă de proiectare, peisagistică exterioară și aranjamente florale, Alexandru se ocupă de partea de peisagistică interioară, pereți verzi cu mușchi și licheni, plante stabilizate, tablouri cu diverse soiuri de mușchi și licheni. Parteneriatele și contractele nu au întârziat să apară, tinerii vorbind deja de un palmares al clienților mulțumiți. Cea mai recentă colaborare a lui Alexandru este cu o pensiune din Sucevița pentru care a găsit soluții inovative.

Totul a pornit de la ideea de a aduce un pic de natură în clădirea pensiunii din inima Bucovinei, mai exact din comuna Sucevița. Amenajarea creată este formată din patru casete iluminate, inspirate din natura sălbatică, un amalgam de plante exotice, dar și locale. Amenajarea deservește atât la iluminarea locului de dining, dar și la înfrumusețarea spațiului cu un ambient plăcut, natural. Iluminarea este una ambientală, ușoară, creând astfel un spațiu plăcut și armonios unde se poate lua masa în familie, în zilele de concediu. Am ales un aranjament predominant din plante cu frunza decorativă verde pentru a da un strop de culoare spațiului, lumina care accentuează estetica frunzelor se îmbină perfect într-un spațiu mic și aspectuos sub formă de terrariu, perfect pentru locația unde am creat aranjamentele”, a spus Alexandru Fodor.

Tinerii au transformat pasiunea pentru arhitectura peisageră, pentru arta de a planifica, a proiecta, a menține și a reabilita spațiul verde în meserie, după ce au urmat cursurile specializării de peisagistică, din cadrul Facultății de Horticultură a USAMV Iași. Pe lângă colaborările pentru amenajarea spațiilor diverselor firme și pensiuni, tinerii au foarte mult solicitări pentru aranjamentele cu trandafiri criogenați și tablouri cu licheni stabilizați. ”Procesul de stabilizare a plantelor constă în înlocuirea sevei cu o substanță 100% biodegradabilă, iar mușchii, de exemplu, își mențin proprietățile aproximativ 10 ani de zile, nu necesita îngrijiri speciale, umiditatea necesară o iau din atmosfera, trebuie doar ferit de lumina directă a soarelui și de praful în exces”, a mai adăugat Alexandru.

Tablourile portret din mușchi stabilizați, realizate la comandă după o poză, reprezintă punctul forte al Emiliei, datorită talentului său deosebit, dar și a cunoștințelor dobândite în timpul cursurilor.

Profesia noastră include designul arhitectural, amenajarea sitului, dezvoltarea spațiului din jurul clădirilor în curs de dezvoltare, protecția mediului, design urban, amenajarea parcurilor și a zonelor de relaxare, planificare regională, spații urbane, dar și de conservare istorică. Arhitectura peisagistică este un domeniu multidisciplinar, care include noțiuni ale botanicii, horticulturii, artelor plastice, arhitecturii, științelor solului, psihologiei mediului, geografiei, ecologiei și ingineriei civile. De aceea activitățile noastre variază de la amenajări destinate parcurilor publice la propuneri pentru dezvoltarea terenurile aferente campusurilor, parcuri de birouri corporative, de la proiectarea proprietăților rezidențiale până la proiectarea infrastructurii civile și gestionarea zonelor mari de sălbăticie sau recuperarea peisajelor degradate”, a punctat Andra Emilia Botezat.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here