Agent Green critică guvernul pentru ratarea țintei de strictă protecție a parcurilor naționale

0
101

Agent Green atrage atenția că guvernul României nu și-a îndeplinit obiectivul asumat de guvernare privind stricta protecție a pădurii din cele 13 parcuri naționale a căror suprafață totală însumează doar 1% din suprafața țării.
Organizația ecologistă va publica săptămânal începând de astăzi o serie de 4 reportaje care ilustrează dezastrul din Parcul Național Munții Rodnei, un parc unde proprietarii primesc compensații în valoare de aproape 2 milioane de euro anual ca să lase pădurea să crească.

În primul reportaj publicat astăzi sunt expuse tăierile rase de pădure din parc aflate pe raza ocolului silvic privat Someș-Țibleș, județul Bistrița-Năsăud. Un versant întreg de pădure mixtă veche de foioase și rășinoase a fost ras de pe fața pământului. S-au făcut drumuri forestiere noi, multe și apropiate fără aprobări. Lățimea acestora ajunge chiar și la 10 metri, la fel ca un drum național. Pentru realizarea lor au fost distruși chiar și versanți din rocă. Eroziunea solului are adâncimea de 1-2 metri. Suprafețele tăiate nu doar că nu s-au regenerat, dar sunt acum supuse eroziunii accentuate.
Domnul Mihail Mureșan, șeful acestui ocol nu are cunoștință de vreo problemă și nu vede niciun motiv pentru protejarea strictă a parcului național. Acesta spune că va trimite un control și la nevoie vor duce pământul înapoi cu coșul.
”Obiectivul principal într-un parc național este protejarea biodiversității și ecoturismul. Eu nu înțeleg nici ce se protejează atunci când razi pădurea și nici ce ar mai putea să vadă vreun turist. De asemenea nu înțeleg de ce guvernul a promis că va proteja strict parcurile naționale dacă cei care le administrează le tratează mai rău decât ar trebui îngrijite niște păduri ordinare pentru producția de lemn. Oamenii care taie în Rodna parcă au boală pe pădure. Dezastru au lăsat în urmă”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.
”Am bătut la picior sute de parcuri naționale de pe toate continentele. Nu am văzut niciodată tăieri. Standardul este același peste tot în lume, mai puțin în România. Din Yellowstone până în Great Ottway National Park nu vezi niciun ciot. Copacii sunt lăsați să crească și generațiile să se succeadă natural, fără intervenția omului”, a adăugat Păun.
Vezi interviul realizat de Gabriel Păun cu David Mattson, doctor în științele naturii și om care și-a dedicat cariera protejării vieții sălbatice din Parcul Național Yellowstone. Dr. Mattsson a lucrat începând cu 1979 la administrația faimosului parc și acesta explică că nu are nicio noimă să tai copaci în parcuri naționale.
Agent Green a mai atras atenția și în urmă cu 4 ani în serialul ”Un Masacru Național” în legătură cu tăierile din Rodna însă de această dată exploatările au scăpat total de sub control. Organizația a urmărit și destinația lemnului exploatat și a descoperit că acesta nu este destinat comunităților locale ci unor mari corporații. În următoare trei reportaje va fi expus drumul lemnului, tăierile abuzive de pe raza altor ocoale silvice din parc, precum și reacția anemică a autorităților confruntate cu ilegalitățile prezentate.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here