Alarmant! Dispar librariile din Iasi! Oazele de cultura, inlocuite cu pacanele si covrigarii

0
62

Un lucru grav, prin consecintele de viitor, se petrece de ceva vreme la Iasi. După dispariția chioșcurilor de presa, incep sa dispară din peisajul informational sau cultural si librăriile. Una dintre cele mai vechi librarii din Iași, cea de pe strada Gării (n.r. strada Pacanelelor ar trebui redenumita, dupa avalansa de sali de jocuri), s. a închis. În locul mirosului de tus si articole de papetărie ce gadilau narile si imaginatia, acum miroase a covrigi. Foamea matului a înlocuit setea de carte. Aceasta librarie este a doua care se inchide la Iasi, la diferenta de cateva luni, dupa Libraria Eminescu de la parterul blocului Kesler, care a fost desființată pentru a face loc unui promiscuu spațiu cu păcănele.

Poate părea un simplu fapt divers, dar aceste dispariții sunt acțiuni fără revers, iar consecințele se vor regăsi in deciziile viitorului, in dezvoltarea generatiilor ce vin. Nu ne mai hrănim spiritual, ci băgăm covridoguri si alte făinoase la ghiozdan. Dintr. un popor de “jules vernisti” am devenit o tara de kauflandisti, de fomisti, cu orzonturi marginite si convingeri ca norocul in viata nu se mai face prin munca, ci prin smecherie si batutul aparatelor de pacanele.

Păcănele si covrigarii, in locul librăriilor ieșene, o stare de fapt dublata de promisiuni ferme din partea administratiei  Chirica, cum ca analfabetismul nu va pleca din Iasi.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 1