Alegeri la cacealma la Cuza! Mana moarta și limbajul de lemn, ingredientele de baza din dosarele de candidatura pentru sefia UAIC

0
122

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași se pregătește cea mai așteptată sesiune de examene din ultimii ani, respectiv runda de alegeri pentru funcția de rector, în cursă fiind înscriși rectorul în funcție, Tudorel Toader, și contracandidații săi, profesorii Tudor Luchian, Gabriel Mursa, Liviu Maha și Mihaela Onofrei.

Dintre toți contracandidații rectorului în exercițiu, Mihaela Onofrei pare a fi cea mai lipsită de pretenții la funcția de rector, postură în care s-a mai aflat și în perioada când Tudorel Toader a ocupat postul de ministru al Justiției. Fostă mână dreaptă a lui Toader, Onofrei nu are anvergura necesară captării unui număr semnificativ de voturi, prin urmare nu ne putem aștepta la nici o surpriză în privința șanselor sale de reușită.

În schimb, ceilalți trei pretendenți sunt relativ activi în spațiul public, făcând însă eroarea de a-și face campanie într-un cotidian local, loc în care au excelat ori în articole plictisitoare, ori în erupții mistice de un penibil hilar.

De reținut că Tudor Luchian are și experiența de fost candidat la alegerile europarlamentare din 2009, cadrul universitar nereușind să obțină voturile necesare pentru a ajunge la Bruxelles.

Dacă Tudor Luchian și Liviu Maha s-au limitat la publicarea unor advertoriale cu un limbaj criptic, accesibil numai specialiștilor, Gabriel Mursa s-a gândit că n-ar fi rău să rupă gura târgului cu un soi de decalog al poruncilor divine care trebuie musai respectate de muritorul de rând care „râvnește la jilțul rectorului de Universitate”.

Deși profesor al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, de la care ai putea avea pretenții legate de exactitatea cifrelor și realitatea conceptelor economice, Mursa a zămislit tot felul de expresii cu pretenții spirituale, în fapt cu efecte hilare, precum: „De te vei înconjura de guri viclene, de mână vicleană vei pieri! Precum Cezar”, „De vei râvni la case, pământuri şi maşini scumpe, te va urmări blestemul regelui Midas”, „Poartă-te ca şi cum ai vorbi din jilţul lui Maiorescu, înaintaşul tău, ziditor de limbă română, nu de pe un scaun de birt!”, „Nu tânji după fiorii mătăsoşi şi înşelători ai puterii depline”, „Nu-ţi astâmpăra poftele cu două guri, căci stomacul bogatului nu-i de două ori mai mare decât al săracului” etc.

Foarte posibil ca Gabriel Mursa să facă față rezonabil la exigențele unei reuniuni a Sinodului BOR, însă pentru funcția de rector al celei mai vechi Universități din România ar fi de preferat un mix eficient între dimensiunea academică și pragmatismul specific unui manager.

De cealaltă parte, Tudorel Toader a pompat la greu materiale de propagandă pe pagina sa de Facebook, programându-și absolut “întâmplător” în timpul campaniei electorale o inaugurare a Corpului E al Universității, un titlu de Doctor Honoris Causa, din partea USM/Universității de Stat din Moldova și altul din partea ASE București, o carte de memorii intitulată “8 ani de rector al UAIC”, în curs de apariție la Editura Pro Universitaria etc.

Prin urmare, se poate spune că Toader și-a securizat în bună măsură fotoliul de rector, bifând câteva realizări precum cele menționate mai sus, care chiar dacă au fost înghesuite strategic în ultima lună, au darul de a contura în fața publicului o imagine pozitivă, de natură a-i consolida notorietatea.

În concluzie, nu va fi nici o surpriză dacă primul tur al alegerilor pentru funcția de rector al UAIC va fi câștigat detașat de către Tudorel Toader. Nici turul doi nu pare a ne rezerva o răsturnare spectaculoasă, indiferent cine va fi adversarul rectorului în funcție.

Însă e bine să ne ferim de speculații pripite, pentru că, vorba lui Gabriel Mursa: “Citeşte cu smerenie, pentru a afla cât de întinsă ţi-e necunoaşterea!”.  Amin!

Paul LOVIN

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

41 + = 44