Alerta in Bucuresti! Sistemele de date a zeci de firme din capitala au fost sparte de crackeri care cer rascumparari colosale

0
77

Un fenomen care ar fi trebuit catalogat cu cod rosu de interventie de catre Ministerul de Interne se produce in aceste zile in Bucuresti. Bazele de date a zeci de firme au fost furate de crackeri care cer rascumparari de ordinul a zeci de mii de euro. Reporterii AgoraPress au vorbit cu cativa dintre cei afectati de acest atac informatic, iar realitatea zugravita de acestia spune multe despre neputinta sistemului politienesc in fata gruparilor de crackeri.  

Sustragerea sistemului de date s-a facut prin intermediul unui mail. Eu, de exemplu, am primit un mail de la DHL, cum ca am un colet, altii au primit nu stiu ce de la Orange. De regula, s-au folosit de numele unor firme cu care au interactionat afaceristii atacati, sub forma unei oferte sau pachet. Odata deschis mailul, virusul continut a atacat toata baza de date. Cand am deschis mailul in cauza ne-a fost criptat intreg sistemul. Nu mai avem nicio baza de dcate. Nu pot sa deschid calculatorul, nu pot sa vand nimic, nu mai avem sistem de facturare… Sunt zeci de comenzi in tara pe care nu pot sa le onorez.  Imediat dupa ace virusul si-a facut treaba, am primti niste “instructiuni”, sa dam niste bani sub forma de bitcoin”, ne-a declarat administratorul uneia dintre firmele atacate.

Parte dintre victimele acestui atac informatic au facut plangere la Politie dar, cei mai multi au preferat sa ocoleasca aparatul birocratic al Politiei Capitalei si au apelat la hackeri cunoscuti din capitala. Printre victime au fost si cateva care au dat curs santajului exercitat de crackeri si au platit sumele cerute, fara sa primeasca codurile de decriptare care sa ajute la recuperareae bazele de date atacate.

Printre cei afectati se numara mai multe VIP-uri care au dorit sa isi pastreze anonimatul, dar si companii precum Orange sau Waze. IGPR nu a facut pana acum nicio comunicare oficiala cu privire la acest fenomen.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here