Alerta! Virus extrem de agresiv, descoperit la un pacient de la „Socola”

0
63
Pericol maxim la Institutul de Psihiatrie „Socola“ după ce unul dintre pacienţii cronici ai unităţii medicale a dezvoltat o infecţie cu piocianic, una dintre cele mai rezistente şi agresive bacterii existente în mediile intraspitaliceşti.

La începutul acestei luni, un bolnav cronic de aproximativ 60 de ani, internat în una dintre clinicile spitalului, a dezvoltat o infecţie la ureche, iar în urma efectuării analizelor s-a demonstrat că este vorba despre prezenţa bacilului piocianic. Cazul însă nu este singular la nivelul unităţii medicale, acesta fiind în schimb cel mai recent, scrie „Ziarul de Iași”.

 În ciuda îngrijorării maxime a cadrelor, conducerea institutului se apără şi spune că situaţia se află sub control, pacientul fiind izolat, iar salonul respectiv fiind dezinfectat, astfel încât restul bolnavilor, precum şi personalul, nu ar trebui să se îngrijoreze. Cu toate acestea, bolnavul nu a fost complet izolat de ceilalţi pacienţi, având acces la o baie pe care o împarte cu alte persoane internate în clinică.

„Pacientul a avut în luna iunie o internare la Clinica de Ortopedie de la Spitalul «Sf. Spiridon» pentru o intervenţie de col femural, a revenit la noi în spital, unde în urma unei otite a avut o supuraţie la nivelul urechii. I s-au recoltat probe, a fost trimis la Clinica de ORL de la «Spiridon», s-a reîntors la noi în spital unde a urmat tratament timp de şapte zile cu antibiotic. A fost izolat într-o rezervă, s-a făcut dezinfecţie terminală, este bine“, a precizat pentru sursa citată dr. Valeriu Chirica, medic epidemiolog al Institutului „Socola“.

Bacilul piocianic este o bacterie recunoscută pentru capacitatea sa de adaptare la mediu şi pentru rezistenţa la antibiotice, în contextul în care în spitale se folosesc numeroase antibiotice. În majoritatea cazurilor, bacteria poate coloniza ocazional pielea, urechea externă, tractul respirator sau intestinul gros, cel mai frecvent fiind afectaţi pacienţii care deja suferă de o boală severă, cu imunitate slăbită. În cazul infecţiei la oameni, piocianicul eliberează proteine toxice care provoacă dezechilibre importante în sistemul imunitar, şi care atacă ţesuturile, fiind considerată una dintre bacteriile ucigaşe din spitale.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 16 = 26