Alo, Primaria Iasi? Aveti cadru legal sa faceti curatenie in cladirile de patrimoniu expertizate cu risc seismic

0
95

Guvernul le va da primarilor posibilitatea să semneze decizii de evacuare a locatarilor din blocurile încadrate în clasa I de risc seismic, în vederea derulării lucrărilor pentru consolidarea acestora. Măsura se regăsește într-un proiect de Ordonanță de Urgență și va putea fi pusă în aplicare dacă locatarul a fost notificat, renotificat și tot nu a părărsit locuința, în termenul dat. Decizia de evacuare va avea caracter executoriu de la data ofertei unei locuințe de necesitate pentru cazare temporară pe perioada execuției lucrărilor de intervenție și va putea fi adusă la îndeplinire pe calea executării silite. Astfel, locatarul în cauză va fi obligat să se mute într-o locuință de necesitate pusă la dispoziție de primărie, banii pentru mutare și plata chiriei urmând să fie alocați din bugetul local. Practic, locatarii mutați vor achita costul întreținerii noii locuințe, nu și chiria, deoarece sunt mutați dintr-o locuință pe care o dețin în proprietate, nu în chirie.

În prealabil, proprietarii apartamentelor din astfel de blocuri vor fi obligați să permită intrarea în casă a autorităților pentru expertizare și măsurători cadastrale necesare înregistrării imobilului în cartea funciară, precum și pentru proiectare. Locatarii vor fi anunțați cu o lună înainte de sosirea autorităților, iar dacă refuză să primească vreo persoană, atunci autoritățile vor apela la instanță, de unde se vor întoarce rapid cu ordonanță președințială a judecătorului, dată cu citarea părților, pentru evacuare.

Proiectul prevede noi termene și pentru achitarea sumelor aferente consolidării imobilelor, de către proprietari. De asemenea, va fi înstrăinarea proprietății care a făcut obiectul unor asemenea lucrări înainte de achitarea tuturor ratelor. Cei care vor dori să vândă înainte de termenul limită vor fi nevoiți să plătească în avans sumele pe care le mai avea de achitat. Practic, creanța nu poate fi transferată unui nou proprietar.

Potrivit informațiilor făcute publice de Ministerul Dezvoltării, în perioada 1993-2007, în 20 de județe au fost expertizate cu risc seismic peste 1.100 de clădiri.

Dintre toate acestea, până în prezent, de-a lungul anilor, au fost finalizate lucrările de consolidare la doar 26 de blocuri cu un total de 1.012 apartamente, dintre care 19 (693 apartamente) construite înainte de 1940 din București și câte una în Bacău (48 apartamente), Brăila (36 apartamente), Galați (60 apartamente), Ploiești (60 apartamente), Roman (45 apartamente), Târgu Mureș (20 apartamente).

În urmă cu cinci ani, un studiu al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atenționa că pagubele pe care le-ar provoca în sectorul rezidențial un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, în condițiile în care valoarea totală a locuințelor la nivel național este de 105,6 miliarde de euro.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here