Alunecari de teren in zona Copou-Breazu. Familii evacuate din zona de risc

0
65

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a fost convocat la Primaria Iasi pentru o analiză a recentelor alunecări de teren din zona Aleii Mihail Sadoveanu – Fundac Ursulea (Copou – Breazu). La ședință au mai participat directori și alți responsabili din cadrul municipalității și ai societăților comerciale subordonate, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situațiii de Urgență al Județului Iași, Inspectoratului de Poliție Județean Iași și Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, responsabili ai furnizorilor de utilități E.ON – Delgaz Grid SA și ApaVital SA, precum și specialiști, printre care prof.univ.dr.ing Nicolae Boțu de la Facultatea de Construcții a Universității Tehnice „Gh. Asachi”.

După o prezentare a evoluției situației terenului, situație care a fost discutată în ultimele săptămâni și în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, primarul Mihai Chirica a dispus realizarea unei expertize tehnice a zonei Aleii Mihail Sadoveanu – Fundac Ursulea care să fie realizată în regim de urgență, în săptămâna 19 – 26 iunie, de către reprezentanți ai Biroului Versanți și Monumente al Primăriei, în colaborare cu specialiști ai Inspectoratului de Stat în Construcții și ai Universității Tehnice „Gh. Asachi”. Edilul a cerut ca expertiza să includă identificarea soluţiilor tehnice pentru stabilizarea versantului, iar în paralel să fie lansată procedura de achiziție a lucrărilor respective.

De asemenea, primarul Mihai Chirica a cerut luarea de îndată a unor măsuri de sprijinire a familiilor afectate, care să fie evacuate din zona de risc și cărora să le fie puse la dispoziție locuințele temporare de necesitate (modulele familiale) din dotarea municipalității. În baza anchetelor sociale, Direcția de Asistență Comunitară va acorda de urgență ajutoarele necesare, inclusiv eventuale fonduri pentru plata închirierii unor alte imobile pentru familiile afectate.

Totodată, primarul a cerut reprezentanților E.ON – Delgaz Grid SA și ApaVital SA să securizeze de urgență rețelele de utilități din zonă, cea mai expusă riscului fiind E.ON – Delgaz Grid SA, care deține în acel amplasament o stație de transformare și stâlpi de înaltă tensiune. Cum o eventuală defecțiune a stației de transformare ar putea afecta întreaga zonă a Copoului, până în Fundație, edilul a cerut, suplimentar, ca unitățile medicale să fie notificate să își pună la punct propriile sisteme alternative de alimentare cu energie electrică.

În privința măsurilor pe termen mediu, primarul Mihai Chirica a cerut Direcției de Urbanism și Biroului Versanți și Monumente un raport complet privind starea versanților din întreg municipiul, raport care să includă și istoricul și condițiile legale ale dezvoltării imobiliare a zonelor respective. De asemenea, edilul a decis să nu mai fie eliberate Planuri Urbanistice Zonale și autorizații de construire pentru zonele cu risc, în general actele de urbanism urmând să fie eliberate numai după stabilizarea terenurilor și securizarea rețelelor de utilități, cu prioritate în cazul imobilelor de utilitate publică și al clădirilor de locuit.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here