“Ana de hartie”, o noua premiera pe scena Nationalului iesean

0
70

„Ana de hârtie” este cea de-a doua premieră pe care Teatrul Național Iași o propune publicului în această stagiune.

 Un spectacol de Crista Bilciu, programat pe 28 și 29 octombrie, de la 19:30, la Uzina cu Teatru. Pe afiș, actorii Ada Lupu, Diana Chirilă, Oana Sandu, Dumitru Năstrușnicu, Dumitru Georgescu.

Crista Bilciu, regizor de teatru și scriitoare, propune un text și un spectacol pline de emoție, care provoacă prin tema abordată: căutarea identității la vârsta adolescenței. Un spectacol pe care Teatrul Național Iași îl propune atât tinerilor, cât și părinților acestora.

  „Ana e o adolescentă inadaptată, de 16 ani, dintr-o familie destrămată, şi se luptă de ceva vreme cu kilogramele. La o petrecere cu colegii de liceu, i se pune ceva în băutură şi se trezeşte a doua zi, într-o cameră străină, fără să-şi poată aminti nimic din noaptea precedentă. În urma şocului emoţional, toate complexele legate de corpul ei se transformă într-o formă galopantă de anorexie. Când îşi descoperă pasiunea pentru desen, un fel de exorcizare a fixaţiei pentru corpuri scheletice şi mâncare, Ana înțelege că însăși viața ei e o foaie albă de hârtie. Oare va învăța cum să se rescrie pe sine? Să devină o Ană nouă, fără silă și fără durere? De ce am scris acest text? Toată viața am ținut cură de slăbire. Primul lucru pe care îl învață o fetiță este că valoarea unei femei e asociată cu înfățișarea ei. Ne-am obișnuit ca discuțiile despre femeile care au realizări importante în știință, cultură sau artă să înceapă cu dezbaterea gradului lor de atractivitate, în timp ce un bărbat e judecat mereu după caracter și fapte. Am vrut, prin acest text, să explorez lupta zilnică a identității cu imaginea. Echilibrul fragil dintre căutarea/acceptarea de sine și acceptarea de către ceilalți.” (Crista Bilciu)

Pentru mine, povestea Anei de hârtie nu se limitează la lupta unei adolescente cu anorexia, ci izvorăște dintr-o căutare estetică, parte integrantă a unei etape de maturizare. Ana se analizează, se descoperă și se modelează pe sine, păstrând, în permanență, imaginea unei variante ideale a propriei persoane, de care se atasează și pe care încearcă să o materializeze. E ca un drum inițiatic, pe parcursul căruia personajul este ajutat să înțeleagă că traseul pornește dinspre interior către exterior, și nu invers. Cred că obsesia frumuseții și preocuparea pentru imagine constituie subiecte care nu  sunt străine societății actuale, iar spectacolul nostru poate găsi ecouri în spectatori, care, asemeni personajului Ana, sunt liberi să vadă în funcție de cum privesc”, spune  Ada Lupu, despre întâlnirea cu personajul său.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani.Următoarele reprezentații sunt programate pe 2 și 26 noiembrie, de la 19:30, la Uzina cu Teatru. Bilete: Agenția Teatrală (0232 255999), eventim.ro.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here