Apare o noua disciplina scolara – ”Istoria Evreilor. Holocaustul”.

0
76

Deputatul FCER, Silviu Vexler împreună cu un grup de parlamentari PSD, PNL, USR, UDMR, Minorități au initiat o propunere legislativa privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor și a Holocaustului.

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii nr. 174/2019 privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, propunându-se, în principal, includerea în Planurile-cadru ale învățământului liceal și
profesional a disciplinei școlare ”Istoria Evreilor. Holocaustul”.

De asemenea, se propune ca programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru această disciplină să se elaboreze de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și experții din cadrul Ministerului Educației, în colaborare cu membrii Consiliului de Onoare1 și să se aprobe de către Ministerul Educației.
Totodată, se propune ca Ministerul Educației să asigure măsurile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi începând cu anul școlar 2023-2024.
Inițiatorii propun, de asemenea, instituirea și acordarea „Premiului Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului ca formă de recunoaștere directă, de încurajare și apreciere pentru acele persoane, instituții sau organizații neguvernamentale care desfășoară, cu merite speciale, o activitate fundamentală și esențială pentru întreaga societate din țara noastră”.
Având în vedere considerentele menționate, Guvernul susține adoptarea acestei inițiative legislative.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here