Aplicatia care iti spune ce medic a fost sponsorizat de companiile farmaceutice

0
64

Agentia Nationala a Medicamentului a publicat lista cu sponsorizarile primite de catre medici de la companiile producatoare de medicamente. Cine vrea sa stie ce a primit un anume doctor, farmacist sau asistent (sau mai precis ce declara ANM ca au declarat companiile) poate sa foloseasca vizualizarea de mai jos:

http://datavizuri.blogspot.ro/2016/07/sponsorizari-medici-2015-partea-1.html

Corpul de control al premierului a declansat o investigatie cu privire la sponsorizarile facute de companiile farmaceutice catre medici, a anuntat seful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, care a catalogat drept “gresita” relatia doctorului roman cu marile companii farmaceutice, apreciind ca adesea “medicul trece o linie in a discuta, in a sta foarte aproape de aceste companii”.
Valentin Mircea a catalogat drept “gresita” relatia medicului roman cu marile companii farmaceutice, apreciind ca adesea “medicul trece o linie in a discuta, in a sta foarte aproape de aceste companii din domeniu”. El a atras atentia ca este vorba despre un fenomen larg, iar in prezent nu este cunoscut nici cate sponsorizari de acest gen s-au facut.
Nu avem acum o statistica, e un fenomen larg si tocmai asta este si problema. E firesc si in orice industrie exista colaborare intre specialisti si companiile implicate. E chiar benefic la un moment dat, poate fi incurajata cercetarea, invatamantul finantat de companii care isi doresc anumiti specialisti pe o zona, dar de aici pana la a sponsoriza orice medic de familie sau farmacist dintr-un oras micut sa mearga la congrese peste mari si tari, lucrurile par sa o fi luat razna”, a declarat Valentin Mircea.
El a spus ca sponsorizarea de catre companiile farmaceutice a medicilor ii pune pe cei din urma intr-o situatie de conflict de interes. “E cel putin conflict de interes. Adica nu poti fi obiectiv ca medic, sa prescrii cel mai bun medicament in momentul in care o companie farmaceutica ti-a finantat deplasarea la un congres, poate un studiu util in ansamblu, dar de ce tocmai acea companie farmaceutica?”, a afirmat seful Corpului de control al premierului.
El a spus ca, in opinia sa, pot fi gasite mecanisme alternative. “In opinia mea, da. Se pot gasi mecanisme alternative. Companiile care doresc sa sprijine medicii, cercetarea si aceste obiective nobile pot sa contribuie la un fond din care sa fie apoi platiti cei care vor sa mearga la congrese si atunci sa se elimine legatura directa dintre o anumita companie si un anumit medic. Ar fi un mecanism. E o idee de a asigura ca nu exista un conflict de interese. Atunci cand ai un fenomen atat de amplu si pare evident ca nu poti sa-l controlezi macar de a fi sigur ca ceea ce se plateste de acea companie e doar un ajutor si atat. Atunci cand nu poti fi sigur ajungi la astfel de solutii de a interzice complet si ca sa permiti totusi medicilor care nu au resurse sa se informeze poate sa contribuie statul. Nu stiu daca exista fonduri in acest sens, dar pot contribui si acele companii, dar in aceasta formula”, a subliniat seful Corpului de Control al Premierului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here