Arestari la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi. Seful Laboratorului de Radiologie si un infirmier, retinuti pentru luare de mita

0
75

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus, in aceasta seara, inceperea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Moldoveanu Eduard, sef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, ambele în formă continuată, si a lui Dan Ionut Aranyosi, infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 04 iunie 2016, față de inculpatele Gherman Carmen si Randasu Maria Magdalena, asistente medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârsirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu.

Totodată, procurorii au impus față de cele două inculpate, în plus, obligația de a nu exercita profesia de asistent medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași.

Potrivit procurorilor, la datele de 18 martie, 13 mai și 03 iunie 2016, inculpatul Moldovanu Eduard, în calitate de Șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași și medic în cadrul acestui laborator, a pretins și primit cu titlu de mită de la trei pacienți diferiți suma de 600 lei (în total suma de 1.800 lei) pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor și prescrierea de tratamente.

Totodată, în niciuna dintre situații, inculpatul Moldovanu Eduard nu a înregistrat în evidențele unității medicale investigațiile efectuate și sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale, respectiv suma totală de 2.000 lei.

La data de 27 ianuarie 2016, inculpata Gherman Elena Carmen, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, a pretins și primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

La data de 11 februarie 2016, inculpata Rîndașu Maria Magdalena, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, a pretins și primit de la un pacient suma de 300 lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.

Totodată, cele două inculpate și-au încălcat atribuțiile de serviciu și nu au înregistrat în evidențele unității medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian și RMN de genunchi, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale în sumă totală de 750 lei.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, Aranyosi Dan Ionuț, în calitate de infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași, a ajutat prin intermedierea relațiilor dintre pacienți și ceilalți trei inculpați și negocierea prețului, primind în schimb o parte din beneficii.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here