Atat il duce capul! Apostol isi termite oamenii la containere sa inlesneasca colectarea selectiva pentru boschetari

0
64

Pentru directorul Salubris, Ioan Apostol, din birou gunoiul e roz si miroase a bani. In teren, gunoiul este imprastiat peste tot, fiind selectat si valorificat de oamenii strazii. In ecuatia beneficiar- firma de salubritate, ambii sunt pe minus- servicii proaste pentru ieseni, profit zero pentru Salubris. Cu toate acestea, Ion Apostol, marele strateg al gunoiului din Iasi, face incercari disperate sa convinga iesenii ca e bine sa faca colectare selective, chiar daca nivelul de colectare al deseurilor, de catre Salubris, este de doar 2%. Asa se face ca, de ieri, echipe ale Salubris si-au luat in primire punctele gospodaresti din cartiere si intampina iesenii care ies sa duca gunoiul cu texte legate de importanța colectării separate a deşeurilor.

Deși persoanele întâlnite la punctele de colectare cunoșteau noţiunile de bază ale colectării separate a deșeurilor și impactul benefic asupra mediului înconjurător, procentul celor care colectau separat deșeurile a fost scăzut. În cazul persoanelor care aveau deșeurile în amestec, personalul Salubris SA s-a implicat direct în sortarea acestora. Împreună, s-au separat pe categorii deșeurile reciclabile, s-au identificat eurocontainerele pentru fiecare tip de deșeu și s-au depozitat separat. Ne-a bucurat receptivitatea oamenilor şi ne-a dat încrederea că mesajele noastre de conştientizare, transmise în forma şi limbajul potrivit, au şanse să fie preluate şi transformate în comportamente responsabile” au spus reprezentanții Salubris SA.

Declaratiile sforaitoare ale celor de la Salubris se bat cap in cap cu ce gandesc iesenii.

Vrajeala mare mai au astia de la Salubris. Pana veniti voi, le colecteaza boschetarii. Asta tot din vina voastra, pentru ca va e lene sa incuiati si sa descuiati de fiecare data portile de la rampa de colectare. Tot din cauza lenii voastre de a cauta cheile pentru un lacat, intra toti cainii maidanezi si imprastie gunoaiele lasate pe langa tomberoane de boschetarii cautatori de aur din plastic si aluminiu. 10% din populație colecteaza selectiv si chiar daca am face-o 100% dintre noi, nu am face decat sa le facem munca mai usoara boschetarilor. Nu mai vorbim de tomberoane sparte, masini de gunoi infecte si altele…aveti o gramada de obligatii, dar aveti noroc ca sunteti prieteni toti intre voi si nu va amendeaza nimeni! In rest, spor la colectare selectiva in lumea voastra, o lume care este inchisa in niste birouri din care mai iesiti o data la 5 ani pe la niste containere si va faceti ca va pasa”, a spus ieseanul Radu Petrila.

“Specialiști instituției” au mers la peste 20 de puncte de colectare amplasate în cartierele Alexandru cel Bun și Nicolina, zona Gării și zona centrală, unde au interacționat direct cu ieșenii discutând despre modul cum separă deșeurile în gospodăria proprie și la punctele de colectare, sistemele implementate de Salubris SA de preluare a deșeurilor reciclabile de la punctele de colectare, precum și despre traseul acestora după preluare.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

85 + = 88