Au inceput pregatirile pentru cel mai mare pelerinaj crestin din Romania

0
56

Pregătirile pentru sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva au început deja la Catedrala Mitropolitană din Iași. Cea mai mare sărbătoare a ieșenilor va aduna și în acest an zeci de mii de credincioși care vor veni să participe la slujba de hram și să se închine la moaștele Sfintei ocrotitoare a Moldovei. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iași în 1641, de către domnitorul Vasile Lupu, și așezate la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. După anul 1888 acestea au fost mutate în Catedrala Mitropolitană.

Anul acesta, pelerinii care vor ajunge la Iasi se vor putea închina şi la moaştele Sfintei Mari Mucenițe Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamţ.

Sfânta Mare Muceniță Tecla este prima femeie martir a Bisericii. Născută în cetatea Iconium din Asia Mică, a fost convertită la credința creștină prin propovăduirea Sfântului Apostol Pavel, care a ajuns în oraș în prima călătorie misionară, în jurul anului 44.

Când Pavel a fost alungat din oraș de către autorități, Sfânta Tecla a refuzat să se dezlipească de acesta. Atunci, mama ei l-a convins pe judecător să o condamne la moarte prin ardere de vie. Încurajată de dragostea ei pentru Hristos, ea a făcut semnul Crucii peste flăcări și a fost înconjurată de lumină, rămânând neatinsă de flăcări. Astfel, guvernatorul a poruncit ca Sfânta să fie dată la fiare. Imaginea a adus pe mulți contemporani la credința creștină: fecioara creștină goală și fiarele așezate cuminți, la picioarele tinerei.

După regăsirea cu Sfântul Pavel, tânăra s-a retras într-o regiune pustie și aspră din Seleucia Isauriei, teritoriu aflat în actuala Sirie. La vârsta de 90 de ani, a trecut prin ultima încercare a vieții. Fugărită de către preoții religiei idolatre, Sfânta Tecla L-a chemat pe Mântuitorul în ajutorul ei. În acel moment, o piatră din munte s-a despicat și a acoperit-o, Sfânta dându-și astfel sufletul în mâinile Domnului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

61 + = 70