Audioghid prin telefon pentru vizitarea Palatului de la Ruginoasa si muzeele de Stiinte si Etnografie de la Palatul Culturii

0
60

Începând de ieri, 1 martie, vizitatorii muzeelor din cadrul Palatul Culturii vor putea afla detalii despre exponate cu ajutorul unui ghid audio telefonic. Preţul unui pliant, însoţit de căşti, cod de acces şi coduri ale exponatelor, este de 10 lei. Toţi vizitatorii Palatului Culturii vor putea utiliza ghidul audio prin telefonie, proiectul, intitulat „Hero.dot”, fiind implementat la Iași în premieră europeană.

Proiectul este unic în Europa, nu ca produs, ci ca modalitate prin care este funcţional – utilizatorul nu are nevoie să folosească niciun alt dispozitiv în afară de propriul telefon. «Hero.dot» pune în practică o tehnologie nouă, care poate fi utilizată cu orice telefon, performant sau mai puţin performant”, a precizat Vali Ţugui, iniţiatorul proiectului.

Serviciul este destinat tuturor turiştilor, fiind lansat în 2012, la Iaşi. Utilizatorii acestui serviciu au acces la o bază de date care conţine peste 3.000 de audioghiduri. O altă parte a proiectului este ghidajul audio în muzee, care a fost iniţiat pe 28 februarie, la Palatul Culturii. Textele, despre muzeele cuprinse în program şi fiecare exponat din muzee, sunt scrise în limbile română şi engleză şi sunt „vocale” datorită echipei Palatului Culturii. Iniţiatorii proiectului precizează că în viitorul apropiat vor avea şi texte în limbile germană şi franceză.

Proiectul „Hero.dot” este un produs care facilitează informaţiile pe care noi le dezvoltăm în urma unei vizite la un muzeu. Accesul este liber, gratuit, chiar și de pe un telefon mai puţin performant. Este un proiect pilot, dar sunt convinsă că se va implementa în mai multe instituţii din ţară, şi suntem bucuroşi că acesta a fost implementat la Iaşi, la Palatul Culturii”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Proiectul-pilot cuprinde două muzee din cadrul Palatului Culturii – Muzeul Etnografic al Moldovei şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi un muzeu în judeţul Iaşi – Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, iar peste câteva zile, sistemul de ghidaj audio va fi implementat şi în Muzeul de Istorie al Moldovei şi în Muzeul de Artă.

Dacă vizitatorul nu a reuşit să asculte toate obiectivele din Palat, codul de acces poate fi utilizat timp de 24 de ore de la prima introducere în telefon, în interiorul Palatului sau chiar de acasă”, menţionează Vali Țugui.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here