Baia Turceasca, introdusa in finantare. Reabilitarea monumentului istoric se ridica la 5 milioane de euro

0
52

Consilierii locali vor aproba maine dimineata, in sedinta extraordinara, proiectul referitor la noii indicatori tehnico-economici si bugetul  aferent reabilitarii, consolidarii si refunctionalizarii cladirii Baii Turcesti din strada Closca, in vederea transformarii acesteia intr-un Centru International de Arta Contemporana.

Potrivit noilor indicatori, valoarea totala a proiectului se va ridica la suma de 21.862.177 lei, cu TVA. Lucrarile vor fi decontate prin POR 2014-2020- Axa 5, contributia primariei fiind de 2%. Lucrarile la acest obiectiv sunt estimate sa dureze in jur de 4 ani.

Potrivit cronicilor, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, la iniţiativa edililor care s-au gândit să ofere ieşenilor un spaţiu public cu scopul de igienizare, a luat fiinţă Feredeul turcesc. La sfârşitul secolului al XIX-lea, deoarece „feredeul” ajunsese în ruină, oficialităţile s-au decis să ridice în locul acestuia, cu material şi concepţie arhitecturală nouă, actuala clădire în care a funcţionat până în 1999, Baia Turcească. Motivul invocat de autorităţi pentru închiderea Băii Turceşti a fost acela că instalaţiile nu mai ofereau siguranţă. Închiderea acesteia a coincis şi cu pasarea administrării ei din curtea RAJAC în cea a Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP).

Marius GAVRILESCU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

45 − = 42