Balcaniada de Geografie are loc la Iasi

0
100

În perioada 24-29 iunie 2018 are loc la Iași cea de-a IV-a ediție a Balcaniadei de Geografie, un eveniment de o înaltă ținută competițională, la care vor  participa elevi din spațiul balcanic, selectați datorită cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor geografice dovedite în concursuri de anvergură.

La acest eveniment organizat de Ministerul Educației Naționale prin implicarea Inspectoratului Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Universitatea „Al. I Cuza” Iași și Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul aceleiași instituții participă aproximativ 50 de elevi și 30 de profesori însoțitori din Serbia, Slovenia, Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina, precum și din România, observatori și invitați din spațiul balcanic precum și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai autorităților locale, ai mediului academic și cultural ieșean.

Edițiile anterioare au avut loc în Serbia (2015, 2016) și în Slovenia (2017). Organizarea, în premieră, a Balcaniadei de Geografie în țara noastră constituie o recunoaștere a școlii de geografie din România, iar desemnarea județului nostru drept județ organizator onorează deopotrivă geografia universitară și preuniversitară ieșeană, cât și întregul mediu educațional și cultural ieșean, orașul nostru devenind astfel un pol al geografiei în România și în Balcani. Evenimentul constituie, de asemenea, un bun prilej de a valorifica resursele existente în diverse instituții culturale ieșene. Astfel, orașul celor șapte coline, orașul culturii, orașul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română va deveni, pentru câteva zile, și un oraș al geografiei.
Participanții vor susține trei probe în limba engleză pe durata Balcaniadei, o probă scrisă, în care vor demonstra abilități de cunoaștere în diferite domenii geografice, o proba practică, aceasta evaluând deopotrivă competențele de cunoaștere și interpretare a realității directe din teren, precum și etapa de laborator. Acestea vor fi urmate, la finalul competiției, de proba multimedia. 

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 10 = 11