Bilantul dezastrului! Sute de hectare de culturi afectate, case, drumuri si podete distruse in urma inundatiilor care au afectat Iasul

0
55

In lunile mai și iunie pe raza județului Iași au avut loc mai multe fenomene hidrometeorologice periculoase care au provocat pagube materiale în mai multe zone. În funcție de comunicările transmise de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, echipe formate din specialiști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Direcției pentru Agricultură, ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Direcției Județene de Administrare a Drumurilor s-au deplasat în fiecare unitate administrativ teritorială pentru a verifica toate aspectele sesizate și pentru a evalua pagubele.

În perioada 24 mai – 16 iunie 2016, fenomenele hidrometeorologice au afectat următoarele unități administrativ teritoriale: Brăești, Costești, Cozmești, Cucuteni, Cotnari, Drăgușeni, Grajduri, Hărmănești, Ipatele, Mironeasa, Moșna, Rediu, Șcheia, Stolniceni Prăjescu, Tătăruși, Țibana, Țibănești, Todirești, Vânători. Pagubele au fost produse în special de precipitații abundente și scurgeri de pe versanți în 50 de localități din cadrul celor 19 comune. Astfel, au fost afectate 16 podețe, 23,45 kilometri de drum județean, 67,05 kilometri de drum comunal și sătesc, 901,54 de hectare de teren arabil și 0,45 kilometri de rețea de canalizare. Comisiile formate prin ordin al prefectului județului Iași au estimat că pagubele produse în această perioadă (24 mai – 16 iunie) se ridică la peste 5,8 milioane lei.

În perioada 18 iunie – 19 iunie 2016, pe raza județului Iași au avut loc noi fenomene hidrometeorologice extreme. Precipitațiile abundente, scurgerile de pe versanți și grindina au produs pagube pe raza orașului Târgu Frumos și pe raza comunelor Andrieseni, Balș, Bălțați, Belcești, Bivolari, Ciohorăni, Ciurea, Costești, Cucuteni, Deleni, Erbiceni, Fântânele, Heleșteni, Ion Neculce, Lespezi, Lungani, Movileni, Plugari, Popricani, Rediu, Românești, Roșcani, Ruginoasa, Schitu Duca, Scobinți, Șipote, Strunga, Tansa, Tătăruși, Tomești, Trifești, Victoria, Vânători, Vlădeni. În urma verificărilor realizate la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale s-au estimat pagube totale de aproximativ 69,4 milioane lei (pentru perioada 18 iunie – 19 iunie). Cele mai mari probleme au fost identificate de către specialiștii Direcției Agricole, la nivelul suprafețelor de teren arabil afectate de fenomenele hidrometeorologice. Astfel, în această perioadă au fost afectate 16.347 hectare de teren arabil, în jur de 13.000 de hectare fiind compromise în proporție de 70% – 100%. Pagubele în ceea ce privește terenurile agricole au fost estimate la peste 64,3 milioane de lei. Totodată, în perioada 18 iunie-19 iunie au fost afectate 445 de case, 262 de anexe gospodărești, peste 54 de kilometri de drum comunal și sătesc, 1,85 kilometri de drum județean, 2 poduri, 5 podețe și 5 obiective socio-economice și administrative, două școli, un centru al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, un canton al Direcției Silvice Iași și un spațiu al unei societăți comerciale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

65 − 63 =