Biserică ortodoxă din secolul al XIII-lea, scoasă la vânzare

0
70

O biserică bizantină datând din secolul al XIII-lea din orașul turc Zeytinbagy, din provincia Bursa, a fost scoasă la vânzare pe site-ul unei agenții imobiliare, scrie ziarul turc Todays Zaman, citat de pravoslavie.ru

Cnoscută sub numele de „Panagia Pantovasilissa”, biserica este închinată Maicii Domnului. Este considerată a fi prima biserică ai cărei pereți au fost decorați cu fresce. Totodată, în această biserică s-au păstrat coloanele aduse din Alexandria, scrie Agerpres.

Potrivit experților, arhitectura zidurilor bisericii arată că ea a fost construită la sfârșitul secolului al XIII-lea.

Biserica a funcționat până în anul 1922, lăcașul trecând apoi în proprietate privată după ce grecii din regiune au emigrat.

Agentul imobiliar care a scos biserica la vânzare a stabilit prețul de un milion de dolari, incluzând lăcașul de cult nu la categoria „monumente istorice”, ci la categoria „clădiri având mai mult de 30 de ani de la construcție”.

Potrivit cotidianului rus Izvestia, în vechea biserică bizantină ar urma să fie deschis un hotel sau un restaurant. Este deja a doua biserică ortodoxă scoasă la vânzare în 2015 în Turcia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here