Bizonii de la Compania de Transport Public. Stationare pe trecerea de pietoni, sala de dusuri si cursa infernala cu calatori la bord

0
64

O calatorie, in aceste zile, cu un mijloc de transport in comun al CTP Iasi, este ca ruleta ruseasca-crapi in cazanele incinse ale companiei ori ai sansa sa te tarai nevatamat pana la prima farmacie, facandu-ti o cruce mare, precum cutitul autopsierului, de la cap pana la buric.

Papusile lui Stoica

6 august, orele 9.30. Autobuzul SCANIA IS 11 EHF porneste scrasnind din cauciucuri spre Copou. Inaintea fiecarei treceri de pietoni si statii de imbarcare, masina scartaie din toate incheieturile, la franele bruste ale soferului, un tip cu infatisare de mafiot scapatat. Capatanile pasagerilor fac ca intr-un mountain rousse, cand la dreapta, cand la stanga, dar mai des spre inainte, cu aplecari fulgeratoare de torace, precum habotnicii sau betivii care dau la rate, si reveniri imediate, cu ochii iesiti din orbite ca Paupusile Muppets. Nu cracneste niciunul. Toti au un singur tel- sa ajunga teferi la destinatie, mai ales ca debusolarea le este dublata si de temperaturile ucigatoare ale lui Gustar. Tot acest joc al soferului cu nervii si coloanele vertebrale ale calatorilor, pare desprins dintr-o piesa de teatru de papusi sau dintr-o metoda noua de preventie pentru cei care au de gand sa lesine din cauza caldurii. In Fundatie, o masina SMURD este la un pas sa fie aruncata de autobuz in buza pasajului. In ultima secunda, soferul pune frana si papusile fac aceeasi plecaciune. Pe dealul Copoului, lumea incepe sa coboare cu contractiile aferente si injuraturile nepronuntate.

tramvai-1000

Sala de dusuri in cazanele CTP

Pe drumul de intoarcere, prin fata ochilor ni se perinda un tablou jalnic, al unui transport eminamente social-falimentar. Tramvaie goale sau hurducand cate un pensionar care-si arunca ochii goi pe geam, ara decorul incins al Copoului. O vatmanita cu apucaturi ciudate, opreste cu o lungime de jumate de tramvai mai jos de statia de la Parcul Expozitiei, direct pe trecerea de pietoni. Ca asa vrea ea. In autobuzul ce ne duce spre cartierul Alexandru, doar soferul are aer conditionat. O mana paroasa sta spijinita ostentativ pe usa cabinei, iar degetele pocnesc din cand in cand pe ritmul sarbelor cu care acesta isi delecteaza urechile. In autobuz e sala de dusuri. Sunt 42 de grade. E cod rosu de cancula in cazanele sociale ale CTP.

cristian stoica-1000

Cornul abundentei are moaca sa

In tot acest timp, seful acestor bizoni, directorul Cristi Stoica, sta infundat in tapiteria de piele a fotoliului directorial, ii sufla aerul conditionat in falci si asteapta sa ii intre in cont leafa de 7000 de lei. Nu face nimic pentru acesti bani, doar gestioneza o noua gaura neagra pentru bugetul local si ridica bataia de joc fata de ieseni la rang de performanta manageriala. Ce regie/companie publica a produs cea mai mare paguba bugetara si si-a umilit constant clientii, daca nu cea de transport, iar acesti maestri ai falimentului, inca mai sug de la teava lichiditatilor bugetare!? Caricaturi de manageri precum Cuza, Galea, Abalasi sau Gherca, au acum un descendent pe cinste. Doar uitati-va putin la infatisarea acestui stimabil bugetar! Cornul abundentei are fata sa.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here