BOMBA: Primarul Iașului, amendat și obligat de magistrati să achite daune unui avocat, sotul unei judecatoare din Iasi

0
77

Mihai Chirica, primarul Iașului, a fost obligat recent de către magistrați să îi achite daune unui bărbat. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis cererea formulată de către Daniel Cazacu, sotul judecatoarei Cerasele Cazacu (foto medalion), și l-a obligat pe edil la achitarea de despăgubiri.

Instanța admite în parte cererea formulată de reclamantul Cazacu Daniel, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Iaşi, Chirica Mihai, citat la sediul instituţiei şi, în consecinţă, obligă pe pârâtul Primarul Municipiului Iaşi, Chirica Mihai, la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere începând de la data pronunţării hotărârii de faţă şi până la executarea sentinţei civile nr. 2151/30.09.2015, pronunţată de Judecătoria Vaslui în dosarul nr. 3912/333/2014, menţinută prin decizia civilă nr. 833/01.06.2016 de către Tribunalul Vaslui. Obligă pe pârâtul Primarul Municipiului Iaşi, Chirica Mihai, la plata, în favoarea reclamantului, unei penalităţi de 100 de lei pe zi de întârziere, de la data pronunţării prezentei hotărâri şi până la punerea efectivă în executare a sentinţei civile nr. 1529/06.07.2017, pronunţată de Judecătoria Vaslui. Admite cererea privind completarea sentinţei. Admite capătul de cerere formulat de reclamant în contradictoriu cu pârâtul, privind obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecată. Obligă pe pârâtul Primarul Municipiului Iaşi, Chirica Mihai, la plata către reclamant a sumei de 320 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă de timbru. Cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare”, au precizat magistrații ieșeni.

Primarul Mihai Chirica a atacat sentința cu recurs, primul termen al cauzei fiind stabilit de Curtea de Apel Iași pentru data de 7 octombrie 2019.

Cum a început totul

Procesul a început pe data de 28 septembrie 2018, reclamantul solicitând, în contencios administrativ, la Tribunalul Iași, obligarea edilului de a pune în aplicare o sentință dată de judecătorii vasluieni.

Așadar, reclamantul a cerut ca instanța să dispună aplicarea conducătorului unității administrative a unei amenzi de 20% din salariul minim pe economie și a ambilor pârâți (primarul și UAT Iași) la plata de penalități de 1.000 de lei pe zi de întârziere, de la data înregistrării cererii și până la punerea efectivă în executare a titlului executoriu decizia civilă nr. 203/A/2018 pronunțată de Tribunalul Vaslui.

Pe data de 1 iunie 2014, prin decizia nr. 833/2016, pronunțată de Tribunalul Vaslui, a rămas definitivă sentința civilă nr. 2151/30.09.2015, pronunțată de Judecătoria Vaslui, prin care s-a admis în parte cererea formulată de Poliția Locală Iași, prin care s-a dispus „desființarea lucrărilor realizate nelegal în curtea imobilului situat în Iași, respectiv a extinderii pe latura posterioară, în plan demisol și parter a locuinței notate cu C1 în planul de amplasament, a scării metalice neacoperite alipite fațadei lateral dreapta a locuinței, a copertinei și ușii din tâmplărie PVC, montate în partea superioară a acesteia, lucrări realizate fără autorizație. Pe data de 13 septembrie 2018 a fost emisă Dispoziția nr. 1991, însă procedura de executare nu a fost finalizată, rămânând la stadiul emiterii acestui act. Pe 7 septembrie 2018, am formulat o nouă cerere administrativă, revenind la solicitarea de a fi pus în executare titlul executoriu, revenind la solicitare. Stabilirea unei date pentru demolare este necesară, dată fiind curgerea termenului de prescripție pentru punerea în executare a titlului indicat. Cele două sesizări administrative nu au primit nici un răspuns”, a menționat reclamantul în instanță.

Conform acestuia, el este proprietarul terenului situat în Iași pe care se află amplasată construcția ridicată ilegal de Maria si Costache Bratuleanu (foto), construcție ce face obiectul deciziei civile nr. 833/2016 a Tribunalului Vaslui, prin care a rămas definitivă sentința civilă nr. 2151/30.09.20 15, pronunțată de Judecătoria Vaslui.

Acesta a adăugat că refuzul autorităților locale de a pune în executare titlul executoriu îl prejudiciază în mod direct, fiind lipsit de folosința terenului ocupat de construcția ilegal ridicată, construcție ce trebuia desființată, prin grija Primarului, încă din anul 2016.

De cealaltă parte, edilii ieșeni au precizat că au emis Dispoziția nr. 1991 și au și solicitat notificarea acestei dispoziții numiților Maria si Costache Bratuleanu, prin executor.

Pentru soluționarea prezentei cauze sunt lipsite de orice efecte juridice apărările pârâtului referitoare la existența pe rolul unui executor judecătoresc a unei executări silite ce vizează același titlu executoriu, singura cale legală de executare fiind cea impusă de dispozițiile art. 32, alin. 3 din Legea 554/2004. Mai mult decât atât, obligația din titlul executoriu în mod evident nu a fost îndeplinită nici până la data promovării cererii deduse judecății și nici pe parcursul soluționării acesteia”, au afirmat judecătorii ieșeni.

Acum, urmează ca magistrații din cadrul Curții de Apel Iași să decidă cine are dreptate în cadrul acestui litigiu și dacă primarul Iașului va trebui sau nu să achite despăgubirile dispuse de către instanța de fond.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here