Bugetul judetului Iasi, prioritizat pentru cheltuieli salariale care sa sustina in functie aparatul birocratic supradimensionat al CJ Iasi si al institutiilor deconcentrate parazitare

0
55

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iasi, a prezentat, astăzi, bugetul județului Iași pentru 2023. Alexe, a precizat că, pentru anul 2023, bugetul general al judeţului Iaşi include venituri de 1,37 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,63 miliarde de lei. Deficitul bugetului general consolidat, în sumă de 263,12 milioane lei, va fi acoperit în execuţie din excedentul bugetului local cu suma de 205,55 milioane lei și din excedentele bugetelor unităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii cu suma de 57,57 milioane lei.
Prioritățile noastre sunt ca, din resursele pe care le avem, să asigurăm buna funcționare a instituției și a tuturor deconcentratelor (n.r. a se citi cheltuieli salariale care sa sustina in functie aparatul birocratic supradimensionat al CJ Iasi) , să investim în dezvoltarea obiectivelor primordiale pentru județ și să atragem fonduri europene și guvernamentale pentru noi direcții de investiții. Fiecare domeniu este important și nu vom neglija nici educația, nici cultura, nici relația cu ONG-urile și societatea civilă, dar avem obligația de a asigura finanțări majore pentru domeniul medical și infrastructura rutieră, capitole unde avem de recuperat mult pentru a ajunge la standarde care să sastisfacă și nevoile ieșenilor, dar și statutul de pol regional al județului nostru. Trebuie să ținem cont de necesarul de funcționare al instituției, având în vedere că suntem Consiliul Județean cu șase spitale în subordine, iar majoritatea au adresabilitate regională. Peste 50% din cheltuielile de funcționare pe care le avem sunt direcționate către cele șase spitale, unde nevoile sunt mari pentru a asigura servicii medicale de calitate. Avem, de asemenea, cea mai mare Direcție Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară (n.r. o institutie parazitara care s-a departat de scopul pentru care a fost infiintata) , șase școli speciale în subordine, trei unități-medico sociale și instituții de cultură. Pentru toate acestea trebuie să asigurăm resursele necesare pentru buna funcționare”, a declarat Alexe.
Pentru dezvoltare se vor aloca anul acesta 392,7 milioane de lei, cu 90 de milioane de lei mai mult decât anul trecut. Cele mai mari ponderi în cheltuielile de investiţii sunt la capitolul Transporturi 130 milioane de lei (37%), la Sănătate 111 milioane (31%) şi la Asistenţă socială 77,8 milioane (22%).
Vom continua să investim în modernizarea drumurilor și a spitalelor, în construirea parcurilor industriale, pentru a crește numărul locurilor de muncă, și în implementarea proiectelor societății civile. Avem buget majorat pentru toate aceste investiții. Alocăm 117.8 milioane de lei pentru pentru modernizarea și reabilitarea drumurilor județene de pe Axa Iași – Suceava, 150 mii lei pentru studiile topo și documentațiile referitoare la modernizare drum județean DJ 248: lim. Municipiului Iași – Intersecție Centura Iași, 427,5 mii lei pentru studiul de fezabilitate pentru modernizarea drumului județean DJ 282 G: lim. Mun. lași – Aroneanu -Rediu Aldei (aprox. 6,500 km) și realizarea drumului de legatura din DJ 282 G (Aroneanu) – Aeroportul Internațional lași (aprox. 3 km). Odată cu finalizarea noului Terminal T4, va fi nevoie să asigurăm accesibilitatea la și dinspre Aeroport. Anul acesta am avut un record de trafic de pasageri de peste 1,5 milioane și trebuie să gândim pe termen lung necesitățile în zona Aeroportului, având în vedere că vom crește capacitatea de procesare la 3,3 milioane de pasageri, odată cu operaționalizarea T4’’, a precizat Alexe.
În anul 2023, un obiectiv primordial pentru Consiliul Județean Iași îl constituie construirea de parcuri industriale, în programul de investiții regăsindu-se suma de 9,88 milioane lei pentru obiectivul de investiții Iași Industrial Parc, comuna Lețcani, suma de 670 mii lei pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Holboca, servicii proiectare faza PUZ documentatii suport – studiu de inundabilitate, aviz SGA, Studiu de fezabilitate, și suma de 2,68 milioane lei pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Pașcani – proiectare, faza PUZ, necesară pentru a obține titlul de parc industrial. De asemenea, anul acesta, a crescut finanțarea pentru proiectele ONG-urilor și ale societății civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Astfel, va fi disponibilă suma de 1,8 milioane de lei pentru proiecte culturale, de tineret, mediu, promovare turistică. A crescut finanțarea pentru sport de la 500 mii la 750 mii lei și la proiecte educaționale de la 100 de mii la 200 de mii lei.
Prin bugetului general al județulului sunt alocate, în acest an, finanțări de 1 milion lei pentru organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri FILIT de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași, 1 milion lei pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) de către Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul Iași (n.r. doua festivaluri cu reverberatie exclusiv locala) și, în premieră, 100 mii lei pentru cheltuielile privind sprijinul financiar acordat Societății Naționale de Cruce Roșie din România – Filiala Iași, în calitate de membru susținător.
Bugetul județului Iași pentru acest an va fi supus votului plenului pe 1 februarie, în ședință extraordinară.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here