Bursele pentru elevi alocate de Primarie, blocate de directorii scolilor din Iasi. Negruzzi si National, in topul blocajelor

0
71

În urma semnalului de alarmă tras cu privire la situația de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, acolo unde tichetele valorice aferente burselor nu au fost înmânate elevilor nici după o săptămână de la începerea noului an școlar, conducerea Primăriei Municipiului Iași a primit mai multe sesizări de la părinți că astfel de întârzieri există și în alte unități de învățământ. Situația este cu atât mai regretabilă cu cât tichetele valorice au fost predate unităților de învățământ în perioada 4 – 9 septembrie, pe bază de proces verbal de predare – primire (după cum se poate vedea în tabelul atașat), astfel încât reprezentanții unităților școlare să le fi putut înmâna beneficiarilor până la începerea noului an școlar, pe 14 septembrie.

„Mai mulți părinți mi-au reclamat faptul că în unele unități școlare bursele nu au ajuns la elevi nici până astăzi, deși, iată, au trecut două săptămâni de la începerea școlii! Nemulțumirea lor este perfect justificată, dar trebuie să înțeleagă că aceste întârzieri țin exclusiv de felul în care fiecare unitate școlară și-a organizat activitatea. Chiar dacă nu depinde de municipalitate, regret sincer această situație, cu atât mai mult cu cât este vorba de un sprijin în vederea achiziționării de îmbrăcăminte, rechizite și materiale didactice, atât de necesare la începutul anului școlar. Înțeleg că reluarea școlii în aceste condiții neobișnuite înseamnă noi provocări și poate crea unele dificultăți, dar fac un apel public către conducerile unităților de învățământ să se mobilizeze și să grăbească acordarea burselor pentru elevi. Promit că, începând de luni, voi verifica personal situația din fiecare unitate de învățământ, iar acolo unde voi putea fi de ajutor pentru a rezolva problemele, nu voi ezita să o fac!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Reamintim că în această lună Primăria Municipiului Iași a acordat, prin intermediul unităților de învățământ preuniversitar, burse pentru 14.058 de elevi ieșeni. Suma totală acordată astfel este 8.577.820 lei și acoperă contravaloarea burselor aferente perioadei ianuarie – august 2020. Elevii au primit sumele retroactiv, sub formă de tichete valorice, pentru o perioadă de șase luni (în cazul burselor de studiu, care se acordă doar pentru perioada în care se desfășoară cursuri) sau de opt luni (în cazul burselor de ajutor social, care acoperă și vacanța).

În ceea ce privește bursele de performanță, în cuantum de 130 de lei, au fost acordate 117 burse pentru locul I, 82 burse pentru locul II, respectiv 72 burse pentru locul III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursuri școlare organizate de Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, au fost acordate 797 de burse de merit pentru elevii cu media generală 10 și 11.043 de burse pentru elevii cu media generală mai mică de 10. La acestea se adaugă 781 de burse de studiu în cuantum de 90 de lei, acordate elevilor cu media generală peste 7, nota 10 la purtare și venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie. Valoarea totală a acestor trei tipuri de burse a fost de 7.784.940 lei. O altă categorie avută în vedere de Primăria Municipiului Iași este cea a burselor de ajutor social în cuantum de 85 de lei, fiind acordate 947 de burse sociale (pentru orfani și copii cu venituri modeste) și 219 burse medicale, suma totală pentru acest tip de beneficiari pentru opt luni fiind de 792.880 lei.

Toate bursele au fost date sub formă de tichete valorice și sunt valabile pe o perioadă de un an de la data eliberării acestora. Tichetele valorice nu pot fi utilizate pentru achiziționarea de produse alcoolice și tutun și nici nu pot fi transformate în bani.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here