Business la feminin – procentele care arata implicarea femeilor in activitatile antreprenoriale din Iasi

0
75

Statisticile demonstrează clar implicarea substanțială a femeilor în conducerea și activitatea firmelor
A considera că deținerea și administrarea unei afaceri sau asigurarea managementului unor departamente ar fi în apanajul bărbaților, nu mai reprezintă decât un mit, și acela desființat de multă vreme de datele statistice.
Dacă în urmă cu aproape zece ani, în județul Iași, existau 13.437 femei în cadrul structurii acționariatului sau asociaților companiilor active, datele Oficiului Național al Registrului Comerțului relevă că la momentul actual acest număr a urcat la 20.723, ceea înseamnă o pondere de 37,38% din totalul acționarilor companiilor ieșene, situându-ne din acest punct de vedere peste media națională de 36,75%.
De asemenea, din punct de vedere al calității de titular sau membru în raport cu Persoanele Fizice Autorizate, Întreprinderile Individuale și Întreprinderile Familiale – PFA-ÎI-ÎF – statistica relevă că cele 7.133 de doamne care dețin aceste afaceri reprezintă 39,75% din totalul proprietarilor acestor tipuri de businessuri la nivelul județului.
De multe ori femeile au dovedit că sunt mai pragmatice decât bărbații, iar acest lucru se reflectă inclusiv în ceea ce privește deținerea calității de administrator al unei companii. Astfel, de la 8.723 de femei care dețineau, în urmă cu un deceniu, calitatea de administrator în firmele active din județul Iași, datele ne arată că în prezent numărul aproape că s-a dublat, fiind acum de 16.205, ceea ce reprezintă o pondere de 34,87%, județul Iași situându-se ușor peste media națională de 34,29%.
Evident, bunul mers și succesul unei afaceri nu derivă exclusiv din structura acționariatului sau a administratorilor, ci trebuie avut în vedere și managementul, pe diverse paliere, exercitat de regulă în baza raporturilor contractuale de muncă dintre angajatori și angajați. Iar acest lucru trebuie remarcat și poate fi extrapolat la nivelul bunei organizări a tuturor tipurilor de organizații sau entități, nu doar în ce privește afacerile propriu-zise.
În acest sens, datele furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași arată că, din punct de vedere al funcțiilor de conducere (manager, director, șef), numărul de contracte având ca titulari femeile este de 11.141, aproape egal cu numărul contractelor deținute de bărbați (11.453), ponderea în totalul contractelor active fiind de 49,31%.
De altfel, această pondere se reflectă și în numărul total al contractelor active la nivelul județului Iași (funcții de conducere și de execuție): 229.539 contracte active, din care 113.840 au ca titulari femeile (49,60%), iar 115.699 bărbații.
Așadar, un procent de 9,79% din totalul contractelor având ca titulari femeile este de natura funcțiilor de conducere, foarte aproape de procentul de 9,90% având ca titulari bărbații.
Întotdeauna am apreciat contribuția femeilor nu doar la bunul mers al societății, în general, ci și în ceea ce privește efectiv economia. Fie că vorbim de antreprenoare, de coordonatoare de activități, de specialiste în diverse domenii de activitate, de la cele generale la cele de nișă, calitățile analitice, pragmatismul, atenția la detalii și umanismul constituie factori fără de care progresul nu poate exista și fără de care nu putem vorbi de o reală calitate a vieții. De Ziua Internațională a Femeii, și nu doar acum, vă felicităm și vă dorim un sincer La mulți ani!” a declarat Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

86 − = 79