Cad primele capete ale caracatiței penale de la Socola. Șeful Serviciului Management, cercetat de DNA

0
84

Șeful Serviciului Managementul Calității de la Spitalul Socola a fost trimis în judecată de procurorii DNA și i s-a pus sechestru pe avere, în dosarul privind deturnarea fondurilor destinate schimbării branșamentelor de apă potabilă la Institutul de Psihiatrie Socola. Acest inculptat și-a ascuns apartamentul din centrul Iașului din declarația de avere, dar a avut tupeul în urmă cu doi ani ca în calitate de proprietar, să blocheze cu o barieră accesul celorlalți proprietari la garaje. Și în acest caz s-a ales cu o plângere penală. Numele acestui inculpat mai apare și în jaful de la CET.

Radu Bogdan Ignat, șeful Managementului Calității de la Institutul de Psihiatrie Socola este primul inculpat în dosarul de fraudă pe proiectul de schimbare a instalației de apă rece la unitatea medicală din Bucium. Procurorii au dispus sechetru pe bunurile acestuia, însă se vor confrunta cu o mare problemă – inculpatul a trecut în mod premeditat toate bunurile pe numele membrilor familiei. Demersul procurorilor DNA au început miercuri, 28 aprilie 2021, atunci când au fost la Institutul de Psihiatrie Socola Iași pentru a ridica mai multe documente cu privire la cauza dosarului, în speță fraudă în proiectul de schimbare a țevilor de apă rece. Reamintim faptul că Institutului de Psihiatrie Socola a semnat anul trecut un contract de 100.000 euro pentru schimbarea branșamentelor la rețeaua de apă potabilă. Termenul de finalizare a lucrării era 13 decembrie 2020. Abandonul lucrării este pus de  angajați pe seama faptului că banii pentru această lucrare au fost deturnați de conducerea spitalului. Acest aspect a intrat în atenția procurorilor DNA care au extins cercetările asupra tuturor factorilor implicați în această licitație.

Fals în declarațiile “jupânului cu barieră”?

Potrivit declarației de avere a lui Radu Ignat, acesta a avut anul trecut, un venit de 7000 lei din consultanță, pe PFA-ul  său. În declarația de avere nu se regăsește venitul realizat la Institutul de Psihiatrie Socola. Mai mult, singura avere a acestuia consta in două mașini. Acesta pare să nu aibă nici măcar casă, bun care nu figurează trecut în declarația de avere. Cu toate acestea,  în anul 2019, Radu Ignat a reușit performanța ca în calitate de proprietar, cel puțin aceasta era calitate declarată într-o adresă făcută către Primăria Iași, să monteze o barieră pe strada Costache Negri și sa pună astfel stăpânire pe o parcare și pe mai multe garaje din centrul Iașului. Acest fapt a avut ca urmare și o plângerea penală formulată de unul dintre vecini pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, prin care Ignat este acuzat de şantaj, împiedicarea circulaţiei pe drumurile publice şi efectuarea de lucrări neutorizate în zona domeniului public. În plângere se arată că vecinii nu îşi mai pot scoate maşinile din garajele pe care le au pe strada Costache Negri, deoarece  accesul către acestea, care se face de pe strada Maestru Ion Baciu, este blocat cu o barieră acţionată electric, cu telecomandă. Bariera a fost montată în zonă de către Radu Ignat, despre care, se arată în plângere, ar fi cerut 500 de lei pentru a o putea ridica.

Ignat, omuleț cheie în jaful de la CET

Numele acestui inculpat mai apare și în dosarul CET, mai précis în scandalul generat de vinderea la fier vechi cu 21,5 milioane de lei a Centralei Electrice de Termoficare. Licitația pentru adjudecarea unor părți funcționale din CET, sub genericul termen de fier vechi a fost castigată de  Shine Concept, o firmă înfiinţată la Galaţi, mutată la Bucureşti şi cu un administrator din Iaşi. Mandatar al acestei firme a fost George Septimiu Carp, un specialist în fraude economice.  Activitatea firmei a fost suspendată prin hotărâre judecătorească la sfârşitul anului 2009, dar a fost reactivată în iulie 2010. În momentul licitaţiei, pe lista administratorilor se afla doar Radu-Bogdan Ignat, pe atunci un tânăr de 28 de ani din Galaţi. Ulterior jafului de la CET, Radu Ignat se mută în Iași, își cumpără apartamentul din centrul Iașului, se căsătorește cu o angajată a firmei Continental și continuă ce știe mai bine- combinațiile penale pe bani publici.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here