Candidatului PSD la Primăria Botoşani, Ovidiu Portariuc, i s-a interzis să aibă întâlniri cu cetățenii în timpul campaniei electorale

0
57

Politizarea excesivă a activității birourilor electorale conduce în foarte multe situații la decizii care încalcă sau rescriu grosolan legislația electorală, prin desființarea unor drepturi fundamentale electorale sau chiar constituționale. Având în vedere că deciziile birourilor electorale de rang superior sunt definitive, cei vizați de astfel de decizii nu mai au nicio cale de atac, fiind în imposibilitatea de a-și recâștiga drepturile.

Un exemplu de acest gen este candidatul PSD pentru Primăria Municipiului Botoșani, căruia Biroul Electoral Județean i-a interzis să mai organizeze întâlniri cu cetățenii în timpul campaniei electorale, pe motiv că acesta ar ocupa și funcția de primar. În Hotărârea nr. 34/17.05.2016, emisă de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 Botoșani se stabilește că „pentru perioada electorală, candidatul PSD pentru funcția de primar al Mun. Botoșani, domnul Portariuc Ovidiu, să nu mai organizeze întruniri cetățenești”. Aceasta, deși libertatea întrunirilor reprezintă un drept constituțional. Astfel, la art. 39 din Constituția României prevede că mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întâlniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără niciun fel de arme.

Motivele care au stat la baza acestei hotărâri a Biroului Electoral Județean din Botoșani sunt la fel de abuzive ca și decizia în sine. Candidatului PSD i se impută faptul că în prezent ocupă funcția de primar și că, în această poziție ar fi folosit în mod ilegitim „culorile PSD” la anunțurile postate în cartierele orașului prin care îi invită pe cetățeni la întâlnire. Totodată, i se mai reproșează că în legătură cu aceste întâlniri dintre primar și cetățeni, în presă a fost difuzat un comunicat din partea organizației PSD Botoșani. „Se constată că aceste materialele folosite, deși nu conțin mențiunea votat, acestea conțin culorile PSD, iar comunicatul de presă privind întâlnirile primarului în funcție cu cetățenii este dat de PSD, iar nu de Primăria Municipiului Botoșani”. Singura interdicție din legislația electorală privind folosirea culorilor în timpul campaniei este ca în afișele electorale să nu se utilizeze culorile într-o succesiune ce ar putea reproduce drapelul național al României sau al altui stat. Pe logica deciziei AEP, orice companie care desfășoară activități de promovare folosind culorile roșu și alb, ar putea fi acuzată că face campanie disimulată pentru PSD.

Faptul că această hotărâre nu mai are nimic de-a face cu legile și Constituția României, fiind determinată de rațiuni eminamente politice, e confirmată și de faptul că reprezentantul Autorității Electorale Permanente de la nivelul acestui birou electoral a votat împotriva deciziei majoritare, susținută cu votul reprezentanților celorlalte partide politice.

Hotărârea Biroului Electoral Județean Botoșani prin care s-a modificat decizia Biroului Electoral Municipal este definitivă și nu mai poate fi atacată.

În aceste condiții, se ajunge la o situație paradoxală în care candidații nu își mai pot exercita drepturile electorale și constituționale fundamentale, fără a putea ataca în niciun fel deciziile abuzive ale unor birouri electorale dominate de majorități politice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =