Capodopera cinematografica la Ateneul din Iasi, in joia patimilor

0
80

Ateneul din Iasi a pregătit ieșenilor o proiecție de film potrivită sărbătorilor ce urmează. In joia patimilor, la ora 19.00, Ateneul a programat un film despre ultimele 12 de ore din viața lui Iisus din Nazaret,„ Patimile lui Hristos”.

Filmul începe în Grădina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga, după Cina cea de Taină, Iisus rezistă ispitelor Satanei. Trădat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat și dus în cetatea Ierusalimului, unde preoții farisei Îl învinuiesc de blasfemie, acuzații care ii vor aduce schingiuirea și condamnarea la moarte.

Scenariul pentru „Patimile lui Hristos” a fost adaptat după cele patru Evanghelii după Matei, Marcu, Luca și Ioan de regizorul/producătorul Mel Gibson, în colaborare cu Benedict Fitzgerald („Wise Blood”, In Cold Blood”, „Heart of Darkness”, „Zelda”) și înfățișează ultimele douăsprezece ore din viața lui Hristos pe pământ.

Toate personajele din film sunt surprinse vorbind limbile pe care le-ar fi vorbit atunci: aramaică pentru evrei, inclusiv pentru Hristos și ucenicii săi și latina vulgară pentru romani. Greaca, vorbită în general de către intelectualii timpului, nu este la fel de relevantă pentru subiectul filmului.

Secvențele răstignirii au fost filmate în frumosul oraș Matera, în regiunea Basilicata din sudul Italiei, în apropiere de locul unde Pier Paolo Pasolini a filmat „Evanghelia după Matei„, în 1965.

Ierusalimul a fost singurul decor gigantic construit în renumitele Studiouri Cinecitta, în împrejurimile Romei, de către celebrul scenograf Francesco Frigeri și decoratorul Carlo Gervasi. Acest complex unic includea templul, unde a avut loc procesul religios al lui Hristos, curtea unde au avut loc audierile în fața palatului lui Pilat, și curtea interioară, unde Iisus a fost bătut și schingiuit.

Gibson i-a cerut cameramanului Caleb Deschanel („The Patriot”, „The Right Stuff”) ca filmul să arate ca picturile lui Caravaggio, un artist al Barocului Italian, ale cărui imagini sunt cunoscute ca având o strălucire vie din contrastul puternic între lumină și întuneric.

“Cred că picturile lui sunt minunate,” a spus Gibson despre Caravaggio. “Sunt violente, întunecate, spirituale și au un filon de vis neobișnuit.”

Patruzeci la sută din filmări s-au petrecut noaptea sau în interioare protejate de lumină, pentru a crea efectul luminii care se luptă pentru a străpunge întunericul.

Costumele au necesitat multă documentare și au fost realizate manual de către creatorul Maurizio Millenotti (Hamlet, Importance of Being Earnest), câstigător al mai multor premii Oscar, pentru a întări perspectiva vizuală pe care Gibson a vrut-o pentru film, în tonuri de maro, negru și bej, care amintesc de Caravaggio.

Distribuție: În rolul lui Iisus joacă Jim Caviezel, iar rolul Mariei este jucat de actrița română Maia Morgenstern, în alte roluri îi regăsim pe Monica Bellucci, Hristo Jivkov, Francesco DeVito, Luca Lionello.

Durata: 127 de minute

Interzis copiilor sub 14 ani.

Lungmetrajul „Patimile lui Hristos” în regia lui Mel Gibson, va fi proiectat joi, 13 aprilie 2017, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here