Cardul european de sanatate, pe care turistii il pot folosi pentru urgente medicale, in strainatate. Cum se obtine

0
65

Calatoreste lejer! Acesta este mesajul Comisiei Europene pentru turistii care pleaca in vacanta de vara. Oamenii sunt indrumati astfel sa-si faca un card european de sanatate pentru a fi acoperiti gratuit pentru orice urgenta medicala.

Aceasta cartela se procura de la Casele de Asigurari de Sanatate si poate sa fi folosita in toate spitalele publice din Uniunea Europeana dar si din Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.

Numai in Bucuresti, de pilda, 9000 de asigurati si-au luat acest card, care este gratuit, si are o valabilitate de 6 luni.

Se elibereaza in 7 zile lucratoare, daca e urgenta mai repede sa da o dovada. NU este valabil daca vreti tratament programat, sunt acoperite urgentele”, a spus Cristina Calinoiu, purtator de cuvant CASMB.

Copiii il primesc in baza certificatului de nastere iar salariatii si pensionarii in baza adeverintei de asigurat si a cartii de identitate. Varstnicii trebuie sa prezinte si talonul de pensie si sa dea o declaratie ca nu incaseaza alte venituri.

Daca tot aveti cardul european de sanatate nu strica sa va descarcati si aplicatia pe smartphone. Gasiti toate informatiile despre cum functioneaza sistemul medical in cele 32 de tari din Europa care recunosc documentul si aflati la fiecare care sunt tratamentele, costurile si ramburasile.

Aplicatia poate fi descarcata gratuit si este inclusiv in limba romana.

De exemplu, in Grecia, unde peste 120.000 de romani isi petrec vacanta de vara , e bine sa stiti ca orice consultatie la stomatolog, medic de familie este gratuita daca aveti acest card. La fel, transportul cu ambulanta si avionul sanitar.

Pana acum 200 de milioane de persoane au intrat in posesia unui astfel de card, care NU reprezinta insa o alternativa la asigurarea de calatorie. In plus nu acopera situatii foarte grave cum ar fi cele care implica un deces.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here