Cartierul Bucium, un fiasco administrativ! Oaza verde a Iasului a devenit in cativa ani zona toxica a urbei, cu cartiere de blocuri si trafic sufocant

0
91

Buciumul plopilor lui Eminescu, al povestilor cu targoveti de la Hanul Trei Sarmale, cu dealurile presarate de case pitoresti, s-a transformat in cativa ani de guvernare locala anarhica intr-o zona supra urbanizata, poluata, un calvar atat pentru soferi ,pietoni si riverani laolalta.
Potrivit unui fost secretar de stat, in zona se circulă (și mai) prost, poluarea este la cote maxime, automobilitatea este promovată la rang de “artă”, pietonizarea este descurajată, iar ocuparea terenurilor este “abuzată” de zecile de proiecte imobiliare!
Nu exista nicio soluție pentru reducerea traficului, nicio investiție în infrastructura rutieră și de transport din cartierul “select” plătitor de taxe si impozite către U.A.T. Iași, nicio investiție/intenție de construire a infrastructurii pietonale!, nicio strategie și nicio politică publică pentru conectarea cartierului Bucium la orașul Iași!
De ani de zile locuitorii din Bucium sunt amăgiți cu soluții minore de mutare a congestiei si sunt martori ai abuzurilor urbanistice! Zona Bucium, deficitară din prisma infrastructurii de transport, este abuzată “teritorial” și peisajistic de zecile de proiecte imobiliare fără un minim de cuantificare a impactului asupra mobilității urbane. De peste 2 ani de zile se promite mutarea unor stâlpi banali pentru adiționarea unei benzi de circulație pe câțiva zeci de metri ai intersecției Șos. Bucium cu strada Trei Fântani. Repet: de 2 ani de zile “noile reglementări de trafic” se lasă așteptate! Ce așteptări să mai aibă comunitatea ieșeană de la Primăria Iași cu privire la concepte și politici de mobilitate urbană aplicate pentru a descuraja automobilitatea iar zona Bucium să poată respira, dacă de ani de zile nu sunt in stare să mute 2-3 stâlpi și să toarne câțiva metri pătrați de asfalt într-o intersecție pe o tramă stradală aflată în administrarea lor? “, se intreaba retoric Adrian Covasneanu, fost secretar de stat.

Rezumand problematica din zona Bucium, cu cartierele/localitatile adiacente Visan, Barnova sau Hlincea, oamenii reclama faptul ca nu exista amenajate trotuare (n.r. sunt doar niste poteci facute cu piciorul), proiectele imobiliare din zona nu sunt conditionate de regimuri de inaltime inferioare, de coeficientul de spatiu verde sau de asigurarea de circulatii adecvate traficului.
Se construieste anarhic, se circula pe masura! Se construieste fara asigurarea coeficientului de spatiu verde, poluarea e la ea acasa!
De ani ze zile se vorbeste despre aceste probleme, dar in continuare se emit avize pentru ridicarea de blocuri.
Avalanșă de PUZ-uri care vizeaza zona Bucium
Catre cea mai sufocata zona a Iasului, atat din punct de vedere urbanistic cat si a traficul, se aproba in mod inconstient planuri urbanistice. In cursul acestei luni, urbanistii Primariei Iasi au avut spre avizare numai putin de 4 PUZ-uri. Unul a vizat construirea uni vile pe un teren de 820 mp, un alt PUZ initiat de Urwin Mark James si Urwin Sandra vizeaza construirea unui cartier de locuinte colective pe o suprafata de 119.000 mp, un altul se refera la construirea de locuinte colective pe un teren de 2500 mp, avand asigurat un procent de spatiu verde de doar 30%. Si tot in Bucium urmeaza a se construe Spitalul Integral de Boli Respiratorii pe o suprafata de teren de 47.000 mp, semn ca cineva stie inca de pea cum cat de irespirabil va fi aerul peste putin timp.
In Comisia de Urbanism, am avut in dezbatere un PUZ pentru un cartier de aproximativ de 200 case in Bucium! Am condiționat intrarea in vigoare a PUZ-ului de începerea lucrărilor asumate de către Primărie – modernizarea și lărgirea Sos. Bucium si a pasajului Socola sau demararea lucrărilor pentru alternativa de intrare în oraș dinspre Bucium, de-a lungul cursului pârâului Vămășoaia, iar, mai departe, din Trei Fântâni, printr-un pasaj subteran, să poată fi făcută conexiunea cu Zona Industrială (bld. Virgil Săhleanu). Tronsonul are o lungime de 1,4 km. În acest caz, studiul de fezabilitate a fost finalizat”,a declarat consilierul Razvan Timoftciuc .
Cele mai la indemana solutii pentru ca Buciumul sa iasa din aceasta situatie este interzicerea construirii de cladiri cu un regim mare de inaltime, conditionarea dezvoltatorilor imobiliari de a asigura infrastructura inaintea demararii lucrarilor la zonele rezidentiale si asigurarea de catre autoritatea locala a unei infrastructuri adecvate nevoilor zonei si gradului de dezvoltare( străzi, piste pentru biciclete, transport public) care sa poată face fata congestiilor generate de proiectele imobiliare.
Buciumul este sufocat de blocuri lângă case, între case și pe toate dealurile de jur împrejur. Au distrus un cartier superb cu cel mai curat aer din Iasi ….. doar banii contează pentru unii”, a conchis Iulia Ionascu, o ieseanca din Bucium.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 5