Carusel al minciunilor, intr-un proiect Erasmus derulat de Colegiul National.

0
81

În perioada  22 – 28 ianuarie 2018, Colegiul Naţional Iaşi, coordonator al Proiectului  Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 Young Europe Debates, organizează prima activitate de formare a elevilor din cadrul Parteneriatului Strategic al cărui obiectiv principal este conștientizarea rolului valorilor cetățeniei active și democratice prin intermediul participării la competiții de dezbateri academice. Programul proiectului  ce se va desfăşura pe parcursul a doi ani, din septembrie 2017, până în august 2019, este unul complex și implică activități realizate prin colaborarea tuturor școlilor  participante în proiect: Colegiul Naţional Iași, Srednja Skola Gracac, Croaţia, Erich-Gutenberg-Berufskolleg din Bünde, Germania, şi Agrupamento de Escolas de Aveiro, din Portugalia.

Programul va debuta luni, 22 ianuarie,  cu primirea celor 23 de colegi din şcolile partenere și va continua marţi, 23 ianuarie, cu prezentarea Colegiului Naţional, instituţie de prestigiu a învățământului ieșean, aflată la ceas aniversar (190 de ani de existenţă). Membrii Clubului de Dezbateri Academice din cadrul Colegiului Naţional vor oferi profesorilor și elevilor invitați posibilitatea de a afla informații despre istoria orașului prin vizitarea centrului istoric a Palatului Roznovanu şi prin prezentarea sistemului democratic de funcţionare a puterii locale la nivelul oraşului nostru. În partea a doua a zilei, invitaţii vor participa la activitățile organizate cu ocazia Zilelor Colegiului Naţional și la workshop-uri privind formatul dezbaterilor academice şi și criteriile de jurizare a acestora.

Competiţia internaţională de dezbateri academice la care vor participa câte două echipaje din Portugalia, Germania, Croaţia şi România se va desfăşura pe 24 ianuarie 2017. Pe 25 ianuarie, la ora 9, în Sala de Festivități a Colegiului Național este programat meciul final al Competiției de Dezbateri. Activitatea,  deschisă publicului larg, se va încheia cu festivitatea de premiere a celor mai buni participanți.

Total neadecvat, mai ales in acest context de framantari sociale si coruptie politica, coordonatoarea proiectului a inclus in acest schimb de experiente si o prezentare a parghiilor democratice puse de popor in mainile unor grupuri infractionale.

Pentru a putea ilustra modul de funcţionare a sistemului democratic din România, vineri şi sâmbătă (26-27 ianuarie) este programată o  excursie de studiu la Bucureşti, împreună cu partenerii din proiect, care are ca principal moment vizitarea Palatul Parlamentului”, a declarat  profesoara Mihaela Ţurcănaşu.

Totodată, prin vizitarea Mausoleului de la Mărăşeşti, a Muzeului Naţional de Istorie şi a Muzeului Satului, se vor prezenta invitaților croați, germani și portughezi aspecte de istorie şi cultură românească.

Proiectul Young Europe Debates oferă oportunităţi de dezvoltare personală elevilor Colegiului Naţional. Cei 18 elevi din grupul ţintă selectaţi să participe la mobilităţi, dar şi ceilalţi elevi de la Colegiul Naţional implicaţi în activităţile acestui proiect,  au posibilitatea de a-şi dezvolta competenţele de limbă engleză, dar și competențele digitale. Ei vor conștientiza rolul cetăţeniei active şi al toleranţei prin utilizarea unei metode inovative: dezbaterile academic, având astfel posibilitatea  să-şi exprime opiniile, să conștientizeze rolul argumentării în construirea unui discurs.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here