Casa Joseph Zoller, monument istoric, va intra in circuitul turistic national

0
93

Casa Joseph Zoller din Iasi, imobil edificat in anul 1912, este un monument istoric introdus recent în circuitul evreiesc, familiile de evrei și grupurile de evrei venind frecvent pe ruta: Spitalul evreiesc (astăzi Maternitatea Elena Doamna)- Casele evreiești: Casa Joseph Zoller și cele două sinagogi: Sinagoga Merarilor și Sinagoga Mare.

De anul acesta, Casa  Jospeh Zoller va fi introdusă și în circuitul național, grupurile de turiști români sau străini putând să o viziteze.

Casa Joseph Zoller este un moment istoric de început de secol XX, în stil neoclasic și a fost construită de industriașul evreu Joseph Zoller care a locuit în această casă până la Pogrom, când familia s-a refugiat la București și apoi a plecat la Paris.

Casa este considerată o bijuterie arhitecturală în stilul belle-epoque și păstrează atmosfera aristocrației interbelice și a unei lumi cu calești, joben și crinoline.

Infochioșcul de la poarta casei spune povestea casei și a străzii din vremurile de demult, cele ale unei comunități evreiești reprezentative și bogate.

Casa aparține avocatei Gianina Vera Poroșnicu și a fost restaurată în perioada 2013 -2016 din fonduri private, fiind singura clădire- Monument Istoric din  Iași restaurată din fonduri personale.

În istoria ei de peste o sută de ani, casa a fost vizitată în Primul Război Mondial de către Regina Maria și locuită de diplomați francezi veniți în misiune la Iași.

În Al Doilea Război Mondial casa a fost sediul Ministerului Muncii iar în perioada comunistă este rechiziționată și cele opt camere ale casei sunt împărțite unor patru familii.

Casa este luminată noaptea și are o cișmea, ceea ce completează aspectul romantic al acesteia.

Chiar și înainte de restaurare, pentru frumusețea ei, casa era numită ”Casa Versace”.

Casa Joseph Zoller este învecinată cu fosta garnizoană germană (dreapta) și cu ”casa cu pridvor”, casă de început de secol XVIII, din păcate foarte degradată.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here