Casa Racoviţă, redată patrimoniului cultural ieşean. Cladirea Centrului Cultural Francez, cumparata de municipalitate

0
97

Municipalitatea a început demersurile de achiziţie a Casei Racoviţă, actualul sediu al Institutului Francez din Iaşi. În clădirea din Copou va fi inaugurat pe 12 iulie Consulatul Economic Româno – Francez.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, a anunţat că au fost iniţiate demersurile de preluare, conform dreptului de preemţiune, a imobilului în care funcţionează Institutul Francez.

Am discutat personal cu proprietarul, care locuieşte în Franţa, la Paris. I-am spus că, fiind vorba de un monument istoric, ne exercităm un drept specific unei autorităţi locale. Este o măsură importantă de reîntregire a patrimoniului cultural ieşean. Sperăm să fie un succes”, a declarat edilul şef al Iaşului.

Costurile achiziţiei sunt estimate la 1,6 milioane de euro, proprietatea fiind alcătuită dintr-un teren de circa 3.000 de mp şi o clădire de 700 de mp. Institutul Francez va funcţiona în continuare acolo, dar imobilul va găzdui şi Consulatul Economic Româno – Francez care va fi inaugurat pe 12 iulie. Bazele înfiinţării acestui consulat au fost puse în urma discuţiilor avute în toamna anului trecut între autorităţile locale şi Ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa, François Saint-Paul.

 

Supranumit şi “Micul Trianon” graţie stilul său eclectic, edificiul care găzduieşte Institutul Francez a fost ridicat în perioada 1850-1870, fiind menţionat documentar abia în 1905 când profesorul A. C. Cuza, proprietarul său din acel moment, a cerut autorizaţia de a-l repara, ca urmare a stricăciunilor suferite cu ocazia cutremurului din 1899. În 1916 şi 1926, noul proprietar, Nicolae A. Racoviţă, realizează renovări şi extinderi a „Micului Trianon”. Începând cu 1946, imobilul a fost declarat „utilitate publica”, familia Racoviţă fiind expropriată. Clădirea a servit drept sediu pentru diverse instituţii subordonate Ministerului Educaţiei sau Politehnicii, apoi Ministerului Culturii (secţia de fotbal a Clubului Sportiv Municipal Studenţesc în anii 50, Casa de Cultură a Uniunii Studenţilor Comunişti în anii 60, Şcoala Populară de Arte – 1980-1991). Din 19 Aprilie 1991, în clădire a început să funcţioneze Centrul Cultural Francez, iar în 2002 familia Racoviţă a reintrat în posesia casei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here