Casa Studentilor din Iasi, pe un butoi de pulbere. Miscarea liderului PSD Iasi, de confiscare politica a CCS, contestata la scena deschisa

0
77

Organizațiile de și pentru tineret din Iași condamnă intenția Consiliului Județean Iași de a lăsa studenții ieșeni fără o casă destinată activităților acestora!

Miscaril studentesti din Iasi au luat act de intentia liderului PSD Iasi, Maricel Popa, de a politiza singura institutie de cultura cu adresabilitate stricta catre studenti.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Iași, programată pentru astăzi, 24 septembrie 2019, s-a aflat până ieri și un Proiect de Hotărâre care putea avea ca efect îngrădirea accesului liber și necondiționat al studenților din Iași în Casa de Cultura.

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, prin organizațiile membre, salută scoaterea de pe ordinea de zi și condamnă în continuare adoptarea Proiectului de Hotărâre privind trecerea bunului imobil situat în Iași, str. Vasile Conta, nr. 30, număr cadastral 146043-C1 din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului – Casa de Cultură  a Studenților Iași în domeniul public al Județului Iași în condițiile specificate în Referatul de aprobare nr. 26918 din 18.09.2019.

Casa de Cultură a Studenților din Iași, care găzduiește de zeci de ani acțiuni benefice pentru întreg centrul universitar, trebuie să-și păstreze specificul activității, proiectul de hotărâre fiind un real pericol în calea acestui deziderat, sustin liderii studentilor. 

Filarmonica Moldova Iași trebuie să-și continue activitatea și să ofere comunității ieșene produsul cultural de calitate pe care ne-am obișnuit să-l primim de atâția ani. Problema identificării sau renovării unui spațiu potrivit specificului acestei instituții ar trebui să fie preocuparea tuturor instituțiilor cu putere de decizie din comunitatea noastră, condiția fiind ca acest fapt să nu afecteze activitatea altor componente importante din orașul nostru. Problema Filarmonii Moldova Iași nu poate fi rezolvată generând o altă problemă. În altă ordine de idei subliniem faptul că organizațiile studențești din Iași nu au fost consultate în procesul inițierii acestui demers, fapt care afectează grav procesul democratic de luare a deciziilor, transparența fiind un principiu vital pentru construcția și dezvoltarea unor instituții sănătoase și aflate la dispoziția comunității academice. Casa de Cultură este a Studenților și trebuie să rămână a Studenților indiferent de forma de proprietate sau de administrare hotărâtă de actorii responsabili de această decizie. Solicităm, astfel, președintelui Consiliului Județean Iași, domnului Ing. Maricel Popa, și tuturor Consilierilor Județeni să nu adopte nicio decizie cu privire la preluarea Casei de Cultură a Studenților înainte de a consulta toți beneficiarii activității acestei instituții și partenerii locali conectați direct la rolul CCS în comunitate”, a declarat Mircea Meriacri, președinte FONTIS.

Aceasta reactie nu este una singulara. Politicieni si fosti lideri de organizatii studentesti au avut reactii virulente fata de intentia lui Maricel Popa.

Ca ieșean și ca fost lider al unei importante organizații studențești, sunt de-a dreptul consternat de preluarea forțată a Casei de Cultură a Studenților pe care o încearcă șeful CJ Iași și mărunt lider local al PSD, Maricel Popa. Popa vrea să facă seiu pentru Filarmonică dintr-o clădire care reprezintă un simbol al centrului universitar ieșean, un spațiu al libertății și creativității studenților ieșeni. Popa nu vorbește despre incapacitatea sa de a oferi o soluție pentru prestigioasa Filarmonică Moldova, care își ține concertele prin pribegie de ani de zile în condiții improprii sau despre ajutorul zero pe care i l-au dat pentru acest obiectiv guvernele PSD pe care le-a susținut cu slugărnicie maximă! Casa de Cultură a Studenților trebuie să rămână cu destinația sa actuală și să continue să își ducă pe mai departe misiunea universitară. Maricel Popa, în schimb, trebuie să devină istorie, până nu reușește el să facă prea multă „istorie“, adică rău, județului Iași!”, a declarat Catalin Ivan, fost europarlamentar.

Marius GAVRILESCU                     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here