Victorii pentru pădure realizate de Agent Green în instanțele supreme. Hotărârile definitive ale Justiției, încălcate în mod repetat de autorități

0
71

Agent Green a obținut în această toamnă la Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție cel puțin 3 hotărâri definitive fără precedent pentru protejarea pădurii din România.  În urma acestor hotărâri s-au suspendat și în unele cazuri s-au anulat definitiv tăierile planificate pe mai bine de 34.000 de hectare cu păduri din arii naturale protejate. Mai mult, amenajamentele silvice nu mai pot fi ținute la secret de către autorități.
 
Victoriile ne bucură și reprezintă categoric un pas înainte. Faptul că pârâții pierzători sunt înseși ministerul mediului și Romsilva ne întristează și ne confirmă în acest moment că Statul Român este un cap al Mafiei Pădurilor”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.
 
În cazul Agent Green împotriva Ministerului Mediului de la Curtea de Apel București pentru desecretizarea amenajamentelor silvice, organizația ecologistă a generat un precedent la nivel național. Informațiile despre toată pădurea României secretizate de Guvern și de Romsilva în ultimii 30 de ani trebuie de acum publicate. Curtea a respins recursul Ministerului Mediului ca nefondat și obligă instituția să publice amenajamentele silvice. Aceste documente conțin informații despre fiecare bucățică de pădure din România și planurile de exploatare pe care Statul sau proprietarii privați le au. Informații ca de exemplu: volumul de lemn care există în pădure, speciile de arbori, vârsta medie a arboretelor, ce fel de tăieri sunt planificate sau volumul de lemn aprobat spre tăiere pentru următorii 10 ani. ”Oricine poate cere începând de astăzi ministerului sau ocolului silvic din zona de interes, amenajamentul silvic pentru a afla date despre pădure. Odată obținute, aceste documente pot fi folosite pentru a observa dacă pădurea este îngrijită corect sau abuziv și pentru a acționa atunci când lemnul tăiat și considerat legal este de fapt o tăiere distructivă care trebuie stopată înainte ca răul să fie făcut. Amenajamentele sunt aprobate prin ordin al ministrului care odată prins că a aprobat un amenajament distructiv, poate și trebuie tras la răspundere.”, a adăugat Cătălina Rădulescu, avocatul Agent Green.
 
Decizia Curții de Apel București:
http://portal.just.ro/2/SitePages/dosar.aspx?id_inst=2&id_dosar=300000000825133
 
În cazul spectaculos Agent Green împotriva ministerului mediului și a Romsilva, Ocolul Silvic Baia de Aramă, organizația a suspendat tăierile pe o suprafață de aproape 20.000 de hectare care se suprapun cu Parcul Național Domogled – Valea Cernei și cu situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest. Pârâții au făcut recurs, pe care l-au pierdut și ulterior au făcut o cale extraordinară de atac pe care au pierdut-o prin hotărârea definitivă a ICCJ. Decizia poate fi consultată aici: 
 
http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000326950
 
Între timp, Romsilva a continuat să extragă arbori seculari din aceste zone până când Agent Green a somat Garda Forestieră să intervină în repetate rânduri.
 
La scurt timp, au fost suspendate și tăierile de la Padeș, ocolul silvic de stat învecinat pe o suprafață de 14.612,36 de hectare. Decizia Curții de Apel București în procesul Agent Green împotriva Romsilva și a Ministerului Mediului poate fi consultată aici:
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000369592&id_inst=2&fbclid
 
Cu toate acestea, Romsilva a scos ilegal la licitație mai multe păduri seculare de pe raza acestui ocol cu vârsta medie de 170 de ani. 9792 de metri cubi de lemn ar urma să fie scoși din arbori monumentali de pe raza acestui ocol care se suprapune cu Parcul Național Domogled – Valea Cernei și aria protejata Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest. Licitația organizată de Romsilva  programată a avea loc pe 26 noiembrie poate fi consultată aici:
http://licitatii.rosilva.ro/picior2017/licitatiedetalii/35253a50-1363-11eb-b978-000c29d8c26b.htm
 
Ne este tot mai clar că este o adevărată frenezie a Romsilva în ultimele păduri bătrâne ale României. Pe de o parte nu prea mai au ce tăia pentru că majoritatea pădurilor României sunt prea tinere pentru a fi tăiate, pe de altă parte se tem că tocmai aceste păduri bătrâne și valoroase pentru biodiversitate și climă ar putea deveni strict protejate. Așa că merg înainte cu tăierile fără să le pese nici măcar de instanța supremă”, acuză Păun.
 
Nu în ultimul rând, în procesul câștigat vinerea trecută la Curtea de Apel București, Agent Green a obținut nu doar suspendarea, ci și anularea  actelor care prevedeau tăierea a 20 de parcele de păduri virgine din cele mai sălbatice zone ale Parcului Național Domogled – Valea Cernei și din Geoparcul Platoul Mehedinți, păduri care în acte au vârste medii între 100 și 180 de ani și care sunt parte din zona tampon UNESCO. 
 
Deși fac parte din cele 8747 de hectare identificate de organizație drept potențiale păduri virgine pentru a fi incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine, autoritățile au scos parcelele la licitație și au făcut recurs în urma suspendării din aceeași perioadă a anului trecut. 
 
Gabriel Păun, Președintele Agent Green, spune că „Efortul autorităților de a distruge aceste păduri virgine este rușinos. Vorbim despre zone extrem de valoroase din punct de vedere al biodiversității, cu arbori monumentali cu vârste chiar și de peste 300 de ani care fac parte din zona tampon UNESCO.”
 
708 parcele care însumează 8747 de hectare  de pădure au fost identificate de către organizația de mediu pentru a trece în regim de strictă protecție, procedură în urma căreia autoritățile trebuie să oprească exploatările și licitațiile până la decizia venită în urma verificării din teren și a actelor. Conform Ordinului de Ministru din 2525/2016,  Garda Forestieră este obligată să verifice în acte și pe teren toate suprafețele sesizate de orice factor, apoi să le publice pe site pentru studii în vederea includerii în Catalogul Național al Pădurilor Virgine.
 


 
Legeda: Galben – cele 20 de parcele; verde intens – păduri UNESCO; verde pal – păduri cu grad ridicat de naturalețe, identificate prin studiul PRIMOFARO, care trebuie protejate urgent pentru a susține integritatea ecologică și conectivitatea sitului UNESCO 
 
Cătălina Rădulescu, Avocat Agent Green: „Insistența de care au dat dovadă autoritățile pentru a se asigura că vor fragmenta habitate cheie pentru specii emblemă ale României, dispărute din majoritatea statelor europene ne-a surprins de această dată. Fără a verifica parcelele în teren, deși existau sesizări care indicau că sunt păduri virgine, au scos pădurea la licitație, ilegal. Nici măcar instanța nu i-a convins să le lase în picioare prin decizia inițială, alegând să investească timp și resurse în ultima speranță de a exploata cele mai sălbatice zone din această parte a țării. ”
 
Aceste păduri sunt identice și vecine cu cele aflate în patrimoniul mondial UNESCO, însă au fost complet ignorate în desemnarea siturilor protejate. în cazul Parcului Național Domogled-Valea Cernei, autorițățile au ales să introducă în zona de strică protecție pășunile din golul alpin al Munților Cernei și Godeanu, și nu pădurile virgine de fag care se află sub acesta.
 
Situl protejat UNESCO „Păduri primare și seculare de Fag ale Carpaților și altor regiuni ale Europei” protejează cele mai valoroase păduri europene de fag, incluzând trei complexe de păduri în Parcul Național Domogled-Valea Cernei – componentele Ciucevele Cernei, Iauna-Craiova și Coronini-Bedina. Păstrarea integrității ecologice și conectivității  ariei protejate este fundamentală pentru biodiversitate.
 
Agent Green consideră că Ministerului Mediului trebuie să modifice Ordinul de Ministru 3397/2012 privind criteriile și indicatorii pentru păduri virgine prin includerea integrală a Ghidului de bune practici privind identificarea pădurilor virgine și cvasi virgine, care nu are un statut legal în acest moment. Procedura pentru identificarea pădurilor trebuie să fie clară, completă, în avantajul naturii, să includă verificarea obligatorie în teren și să nu lase loc interpretărilor care pot avea un impact negativ în validarea ultimelor pădurilor virgine din Europa. În mod inexplicabil, deși sunt emise de aceeași instituție, cele două proceduri nu coincid, fiind chiar contradictorii în anumite aspecte.
 
De asemenea, organizația consideră că Minsterul Mediului trebuie să facă verificări pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu la Garda Forestieră Vâlcea, responsabilă de zonele care vizează procesele câștigate de Agent Green, pentru interpretarea abuzivă a criteriilor pădurilor virgine și pentru decredibilizarea instituției în cadrul căreia activează, prin demararea unui recurs nefondat. 
 
 Până în prezent, nicio parcelă din 708 instrumentate de Agent Green nu a fost validată în vederea realizării de studii de specialitate și pentru introducerea în catalogul național al pădurilor virgine. Activiștii de mediu își manifestă îngrijorarea cu privire la acest lucru, dat fiind faptul că 80% din pădurile virgine pentru care există chiar inclusivstudii elaborate, nu au fost incluse in Catalogul Național.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

72 + = 80