Case din paie, lana sau PET-uri, la jumatate de pret fata de cele obisnuite. “Modelul a plecat de la casuta piticilor

0
56

In ton cu vremurile care ne invata sa ne protejam planeta, casele ecologice prind teren si in Romania.
Facuta din materiale locale, de la baloti de paie, lut si lana de oaie pana la pet-uri, o asemenea casa de 200 de metri patrati costa doar 40.000 de euro, jumatate fata de una din caramida. De aceea, casele ecologice sunt cautate mai ales de tinerii care vor o locuinta fara sa fie datori la o banca.
O casa ecologica se construieste in doar 5 luni. Pentru fundatie se foloseste piatra, peretii sunt din baloti de paie, iar podeaua se izoleaza cu lana de oaie nespalata. Constructorii jura ca va rezista peste un secol. Nemeth Janos, constructor de case ecologice, spune ca tin si 150 de ani.
Sotii Vasile sunt bucuresteni, dar au hotarat sa-si construiasca langa Sibiu, pe Valea Porumbacului, o casa ecologica. Razvan Vasile: “Modelul a fost creat, a plecat oarecum de la casa piticilor din Alba ca Zapada. Materialele sunt naturale, piatra, pamantul, paiele si lemnul.”
Gabriela Vasile:”Am fost intrebati de o fetita: chiar e de lut? Si se topeste? E de lut dar nu se topeste si e si mare.” Pana acum castelul de lut a costat 210 mii de euro si este menit sa devina pensiune, iar proprietarii spera sa il termine anul viitor.
Si in localitatea Tarna Mare din judetul Satu Mare, gasim 5 casute de vacanta realizate cu alta tehnologie: pet-uri umplute cu nisip si structura din lemn de brad. Pentru o singura casuta s-au folosit 4.000 de pet-uri umplute cu nisip. Cu o capacitate de 6 locuri, fiecare casuta a costat cam 6.000 lei, iar turistii platesc doar 20 de lei pentru o noapte de cazare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here