Cazuri de tuberculoza la Gradinita “Club Tiki” din Rediu, tinute la secret timp de 2 luni. Sute de copii si adulti au fost expusi focarului in mod premeditat

0
80

Mai multe cazuri de tuberculoză (TBC) au fost descoperite la Grădinița Privată „Club Kiki” din comuna Rediu, situată pe șoseaua Rediu – rond Păcurari. Acestea ar fi datat inca din luna aprilie, dar acest lucru a fost ascuns sub pres, timp in care gradinita a continuat sa functioneze in regim normal. Direcția de Sănătate Publică Iași a transmis că este vorba de două cazuri, un adult și un copil, însă sunt părinți care vorbesc despre un număr mai ridicat de infecții.
Din luna mai se știa că una dintre educatoare a fost confirmată cu TBC, iar ea, la rândul ei, a dat copiilor din grupă. Grupa sa luând masa și jucându-se împreună cu o altă grupă din grădiniță, a transmis și altora. Părinții au făcut sesizare la DSP, însă nu răspunde nimeni, nici la telefon, nici pe mail. Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă acolo și faptul că se ascund aceste lucruri, pentru că este în joc viața copiilor”, a transmis părintele unui copil de la grădinița privată. Potrivit acestuia, luni, 17 iunie, a fost organizată o ședință, iar părinții au fost anunțați că trebuie să își testeze copiii și să le dea tratament preventiv.
La momentul de față, sunt confirmate două cazuri de TBC la o grădiniță din comuna Rediu, la un adult și un copil. Medicii din Dispensarul TBC au declanșat ancheta epidemiologică la apariția primului caz, aceasta fiind în curs de desfășurare. Conform protocolului, sunt chemați pentru investigații medicale toți contacții cazurilor confirmate până la acest moment. Pe parcursul acestei anchete, Direcția de Sănătate Publică Iași a avut o permanentă colaborare cu Dispensarul TBC”, ne-a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.
Conform legii, toți copiii trebuie să urmeze chimioprofilaxia pentru infecția tuberculoasă. Acest tratament este instituit după ce medicul din dispensarul TBC, în colaborare cu medicul pneumolog pediatru din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, decid că este necesar.În cazul copilului diagnosticat, infecția a depășit stadiul latent și se impune tratamentul specific. De asemenea, toți copiii, în special cei din grupa primei persoane diagnosticate, trebuie să urmeze chimioprofilaxia pentru a preveni dezvoltarea bolii.
Conducerea gradinitei s-a ascuns de raspundere dupa un perete de tacere.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here