Ce capcane ascunde noua lege a asociațiilor de proprietari

0
65

Noul proiect de lege privind asociaţiile de locatari stipulează amenzi pentru proprietarii care-şi inundă din neglijenţă vecinii, însă nu oferă o modalitate concretă de despăgubire.
Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari care, pe lângă chestiuni tehnice ce ţin, spre exemplu, de modul de calcul al întreţinerii, reglementează şi aspecte mai sensibile, cum ar fi amenzile pentru proprietarii neglijenţi.
La capitolul contravenţii este prinsă şi următoarea faptă: „Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari”, iar asta se pedepseşte cu „amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”.
„Pe omul inundat nu-l interesează cât plăteşte amendă vecinul său de deasupra, ci îl interesează să-i fie zugrăviţi din nou pereţii inundaţi. Actuala lege a introdus amenzi, dar acest lucru nu ajută pe nimeni. Tu, dacă eşti inundat, tot din buzunarul tău plăteşti”, spune Petru Olariu, vicepreşedintele „Ligii Habitat“.
Cu un preaviz scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să accepte accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală, mai spune noua lege, potrivit sursei citate.
Acest articol are şi el un capitol de contravenţii şi se sancţionează cu o amendă mai blândă, de la 500 lei la 3.000 lei. Altfel spus, dacă îţi bate la uşă administratorul, ori deschizi, ori primeşti amendă.
O altă mare problemă întâlnită la Asociaţiile de proprietari este cea a datornicilor la întreţinere. Noul proiect de lege stipulează că un datornic poate fi dat în judecată abia după trei luni de neplată. Doar după trei luni Asociaţia îl poate da în judecată pe rău-platnic. „Toate sumele cheltuiete cu rău-platinicii – onorarii şi alţi bani – sunt acoperite tot de restul oamenilor care îşi plătesc la timp cheltuielile”, completează Petru Olariu.
O amendă de la 5.000 la 10.000 de lei pot plăti şi proprietarii sau chiriaşii care, spre exemplu, din proprie iniţiativă şi pe banii lor vopsesc holul blocului, montează pe casa scărilor etajere cu flori sau îşi închid balconul, întrucât aceste „infracţiuni ” se încadrează la capitolul „modificarea aspectului proprietăţii comune de către proprietari”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here