Ce înseamnă să fii contact direct și care sunt noile reguli de carantină

0
51

Măsura carantinei a fost redusă la 5 zile pentru contacții direcți nevaccinați, perioadă valabilă și pentru cei vaccinați, a anunțat șeful DSU. Singura excepție de la regulă o fac cei care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile și o pot dovedi cu certificatul COVID.
La acest moment carantina de cinci zile şi pentru vaccinaţi, şi pentru nevaccinaţi este importantă pentru oprirea răspândirii virusului. Contact direct înseamnă că nu ai purtat mască la birou. Persoana contact direct înseamnă că nu a respectat regulile. Persoana care respectă regulile nu ajunge în carantină”, a explicat Raed Arafat, șeful DSU.
Ce înseamnă exact să fii contact direct, conform definiției de caz a Institutul Național de Sănătate Publică? Contactul direct este definit ca: persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19; persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor); persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă); persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minimum 15 minute; persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri; persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie. „Orice persoană care a purtat masca/ echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct”, reaminteşte INSP.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

54 + = 61