Cea mai cunoscuta fotografie de maturitate a lui Eminescu s-a intors la Iasi. Aceasta se afla in colectia personala a unei celebre avocate

0
73

Singura fotografie originala cu Eminescu pe care o are Iasul, se afla de saptamana aceasta intr-o colectie particulara.  Aceasta a intrat in proprietatea avocatei Gianina Vera Porosnicu.

Este cea de-a 3-a poză din cele 4 care se găsesc în Romania. Este foarte valoroasă pentru că este făcută în perioada de aur a lui Eminescu, cea de la Iași, de pe vremea Junimii și complice la fotografierea lui Eminescu au fost cei mai buni prieteni ai lui”, a declarat avocata Gianina Porsnicu.

Aceasta nu este singura piesa rara ce se afla in patrimoniul familiei Porosnicu. Tatăl avocatei este, la randu-i, un mare colecționar al lui Eminescu și are câteva piese foarte interesante de colecție despre poet.

Fotografia lui Mihai Eminescu, proaspat intrata in colectia avocatei, se va afla expusa de acum incolo la Iasi, în casa Josep Zoller, imobil de referinta pentru arhitectura locala si nationala, construit in anul 1912, in stil Belle Epoque, de catre industriasul Joseph Zoller.

Fotografia aflata in colectia avocatei Gianina Porosnicu, a fost realizată la Iaşi, prin anii 1884‑1885, în atelierul lui Nestor Heck, un fotograf din Iaşi care, în anul 1850, fondase un atelier împreună cu fratele său, Ion Heck, şi care a reuşit în decursul a peste 40 de ani să realizeze o istorie a Moldovei alcatuită din portretele scriitorilor, artiştilor şi oamenilor politici ai vremii.

Fotografia a fost scoasa la licitatie, in urma cu 3 ani, de celebra casa de licitatii Artmark 

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

77 + = 78